Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

"Det är dags att göra något nytt"

Malin Broman i Östra Lerberget lämnar efter sju år uppdraget som chefredaktör för Mat & Vänner. Nu vill hon vara mer hands-on med till exempel matkollo för barn och cykelturer med mattema i Kullabygden.

Hon är kock från Grästorp i Västergötland med tre års utbildning på hotell och restauranghögskolan i Grythyttan. Malin Broman hade dessutom gedigen erfarenhet från krogjobb när hon hamnade i Skåne.
– Min man skulle plugga i Helsingborg och jag kunde ju jobba var som helst som kock. Vi räknade med att flytta hem igen när han var klar med utbildningen. Så blev det inte. Han fick jobb direkt och jag med. Vi hade fått vänner här nere också och valde att stanna.
Från början var det Helsingborg som gällde, men småningom blev dragningen till Kullabygden starkare.
– Jag har alltid gillat Kullabygden. Vi trivs väldigt bra med mixen landet och havet. Lerberget är perfekt även om vi fortfarande drömmer om en liten gård på landet – man kanske inte så länge barnen är små.
Självklart betyder det mycket att Kullabygden har ett starkt matfokus.
– Det händer så mycket här ute. Det finns något här som gör att man vågar, en entreprenörsanda.
Jobbet på mattidningen Mat & Vänner fick hon av Fredric Bengtsson, Bryggankrögaren som tillsammans med Thorbjörn Östman startade magasinet.
– Jag knackade på och erbjöd mig att skriva recept till dem. Just då skulle de göra en bok och jag fick jobb med den som första uppdrag.
När Fredric Bengtsson och hans syster Frida Hallqvist drog igång Bryggan med ett julbord 2007/2008 blev Malin Broman tillförordnad chefredaktör medan man sökte efter Fredrics efterträdare. Efter några lyckade nummer fick hon jobbet permanent.
– Jag hade bra stöd från de andra och har en planeringsförmåga från köksvärlden.
Snart sju år på posten har det blivit, men nu är det snart slut. I juli kommer sista numret med Malin Broman som ansvarig. Redaktionschefen Pia Bender tar över.
– Det är dags att göra något nytt. Chefredaktör har blivit mer och mer kontorsjobb. Jag saknar de nära kontakterna, vill vara mer konkret och inspirera mer handfast.
Jobba med de unga till exempel. I sommar testar Malin med två kolloveckor i Lerbergsskolans hemkunskapssal för matintresserade mellan 10 och 14 år.
– Kan man inspirera dem till att våga smaka och prova och känna skillnad... Förhoppningsvis tycker de att kvalité är godast.
Ett andra spår i sommar är matrundor på cykel i Kullabygden. Sex turer runt bland bygdens matproducenter är inplanerade.
Det är sådant hon brinner för. Att människor ska välja bättre kvalitet på vardagsmaten för att det är godare. Att man ska sluta använda närodlat som ett kvalitetsbegrepp eftersom det inte säger något om den saken. Att man ska inse att inte alla e-nummer är farliga utan vissa tvärt om nödvändiga...
– Jag förstår att många inte har råd att handla på gårdsbutiker, saluhallar osv. Men bara genom att välja att laga mer mat själv istället för att köpa hel eller halvfabrikat vinner du så mycket. Både smak och innehållsmässigt. Jag steker hellre bra korv till barnen om tiden inte räcker till än ger dem färdigmat.

Spring i benen på Kreta

"Bilden är från Makrigialos på södra delen av Kreta. Vi har precis kommit dit och har ätit första middagen. Hopplöst att få dem att titta i kameran.
Under semestern var vi bland annat uppe i bergen och besökte en ekologisk restaurang driven av en kvinna som heter Sofia. Jag köpte deras egen olivolja som hon tappade på diskade plastflaskor och oliver som hon packade i en gammal burk.
Restaurangens egen yoghurt med äpplen, syltad kvitten med mandel och lite lite kanel var fantastisk."

Namn: Malin Broman.

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Patrik, barnen Wilmer 5 år och Astrid 2 år.

Bor: Östra Lerberget.

Gör: Sista veckorna som chefredaktör för Mat & Vänner.

Hemsida: malinbroman.se

Gå till toppen