Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Miljöpartiet vill bli regeringsdugligt, en ambition som bör uppmuntras.

Gör nöjesflyget tråkigare, föreslår en miljöpartist. Inför begreppet "antimuslim" istället för "antiislam", föreslår en annan, och får bifall från partistyrelsen som gillar det svåruttalade ordet "antimuslimism".
På fredagen inleds Miljöpartiets årliga partikongress. Styrelsen föreslår att kongressen i framtiden hålls vartannat år. Möjligen som ett led i att göra partiet mer likt de andra.
Partiet, med sitt ursprung i gräsrotsaktivism, befinner sig för första gången i regeringsställning. De gröna måste nu kompromissa med sina ideal, jämka ihop förslag och sedan stå för de beslut som regeringen fattar. Att vice statsminister Åsa Romson (MP) nyligen tog avstånd från regeringens vargpolitik visar på svårigheten som partiet fortfarande har med att axla sin nya roll som regeringsbärare.
Miljöpartiet har visserligen varit med om att ta fram otaliga budgetar i samarbete med socialdemokrater och vänsterpartister, så givandet och tagandet är partiet bekant med. Men den kompromisslösa ryggmärgsaktivismen lever kvar. Som när regeringen i vintras stoppade Förbifart Stockholm och hotade stänga Bromma flygplats. Det var ungefär som när de gröna under nattmanglingar med Socialdemokraterna för tio år sedan, då med 4,6 procent av rösterna, krävde trängselavgifter i Stockholm och torskfiskestopp. Som tur är går de flesta av Miljöpartiets ryggmärgsförslag inte igenom.
Den kanske mest brännande frågan som kommer att diskuteras under årets kongress är Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland, värderad till mellan 20 och 40 miljarder kronor enligt källor till Svenska Dagbladet. Det statliga företaget letar efter en köpare.
I en motion till kongressen föreslås att Vattenfall avvecklar verksamheten och låter brunkolen bli kvar i marken. Styrelsen svarar: "delvis avveckling".
Det ligger prestige i frågan. I valrörelsen turnerade språkröret Gustav Fridolin (MP) med en kolbit i handen. Han skulle stoppa Vattenfalls kolbrytning.
Men dessa miljarder som brunkolsverksamheten är värderad till är skattebetalarnas pengar. Som medlemmar i Miljöpartiet vill låta brinna inne. Här blir det tydligt vilka ägarstyrningsproblem som kan uppstå i företag med statligt ägande.
Miljöpartiet vill bli regeringsdugligt, en ambition som bör uppmuntras. Nyligen gick MP med på en skatt på solenergi trots att det går emot partiets idé om att i alla lägen uppmuntra förnyelsebar energi. I riksdagsdebatten i onsdags försvarade språkröret Romson det faktum att amerikanska bombplan av typen B 52 ska simulera minfällning kring Östersjön, trots att partiet är motståndare till det mesta som har med Nato att göra.
I helgen kommer gräsrötterna att säga sitt. Och när utopierna och drömmarna om en annan värld har luftats kommer det an på partitoppen att, med sina socialdemokratiska regeringskollegor i åtanke, jämka, kompromissa och förhandla.
Ett aktivistiskt parti, vant vid stolligheter, har påbörjat sin resa. Den kan bli spännande.
Gå till toppen