Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministrar håller Nimis i ordning

Med brädor på axeln och verktygsbältet runt höften gav sig Fredrik Larsson, konst- och hoppminister i det fiktiva Ladonien ner mot Nimis på Kullaberg. När Lars Vilks inte längre kan sköta underhållet kliver ministrarna in för att hjälpa till.

En vända med material räcker vid dagens besök.
– Man har begränsade transportmöjligheter för materialet. Man lyfter upp det på axeln och så går man, säger Fredrik Larsson som har varit minister i Ladonien sedan 1999.
Sedan terrordåden i Köpenhamn kan Lars Vilks inte längre besöka Nimis och sedan hans sista besök i februari har Fredrik Larsson varit på platsen tre gånger för att sköta underhållet av träskulpturen.
Just nu tycker han att den är i god form. Det största slitaget syns i trappan, den väg de flesta färdas till och från stranden.
– Vi uppskattar att vi har runt 30 000 besökare om året. Det betyder åtminstone 60 000 besök i trappan, säger han.
Vad som händer om Lars Vilks inte kan komma tillbaka vet Fredrik Larsson inte.
– Det är det som är osäkert och som styrs av yttre faktorer just nu. Men Lars kan inte idag och då är jag här, säger han och navigerar sig snabbt längs med en lite mindre stig ner mot Ladonien och Nimis. Hur många gånger han har tagit vägen vet han inte. Däremot vet han att det inte är lika många gånger som Lars Vilks själv brukat.
– Lars själv är här säkert 300 gånger per år, säger han.
Ministrarna kan inte besöka lika ofta. Men planerar minst ett besök i månaden och fler under sommarmånaderna.
De underhåller verket utan konstnärliga ambitioner - det är nämligen Vilks förbehållet.
– Vi bara kollar att allt ser stabilt ut och inte välter så att det är säkert att vara där, säger Fredrik Larsson.
Vilket ansvar tar ni för säkerheten?
– Driver man en verksamhet som tar inträde då har man ett ansvar. Men detta handlar om ett konstverk ute i naturen. Så det är svårt att säga, säger han.
Familjen Andersson oroas inteöver om det skulle vara osäkert. Både Axel, 9 år, och Alve, 6 år, har besökt Nimis tidigare och killarna tycker att det är kul att kättra i de höga tornen.
– Lars Vilks har skött det ganska bra tycker jag. Men man får vara försiktig, säger pappa Micke Andersson.
Vem som ska ta ansvar om det händer något tycker han är en svår fråga.
– Jag vet inte riktigt vem man ska lägga ansvaret på men man har också ett eget ansvar när man går ner hit, säger han.
Gå till toppen