Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska militärer på rad för prinsen

21 salutskott skjuts från Skeppsholmen och 1 400 försvarsanställda står uppställda längs gatorna. I morgon får prinsen sin prinsessa och skånska militärer är på plats. 

Vita damasker över kängorna, bajonetter stadigt fästa på gevären och sablar hos plutoncheferna. Fyra i rad marscherar 710:e kompaniet fram på regementets grusiga vägar för att två och två sluta upp vid sidorna i parallella led.
Efter morgondagens vigsel i Slottskyrkan ska prins Carl Philip och Sofia Hellqvist åka häst och vagn i en kortege genom Stockholm. De möts av hästar, paradtrupp, musikkårer och en väg kantad av militärer. 120 av dem kommer från skånska pansarregementet P7 i Revingehed. Under torsdagen pågick övandet för fullt.
– Det här är inget vi ägnar oss åt en vanlig vecka. Vår uppgift är att bilda en häck och det kanske låter enkelt, men det är svårare än man tror, säger kapten Tobias Christensson, kompanichef.
Exakt 298 meter ska P7 täcka upp på Hamngatan i Stockholm. Kapten Christensson pekar bort mot en av regementets gula tegelbyggnader:
– Man får ha lite fantasi, men här är Regeringsgatan, där kommer Hamngatan och där borta är NK. Det är nog bara jag som ser det framför mig, förstås, säger han och skrattar.
Bakom kortegen ligger många timmar av planering, förövningar, repetitioner och vård av utrustning. Det är viktigt att alla gör likadant, de olika förbanden får ingen chans att öva tillsammans innan den stora dagen.
Väl på plats måste de som bildar häck framför allt kunna en sak: att stå stilla. I två timmar.
– Det är ju en balans mellan hur mycket vatten man kan dricka kontra toalettbehoven. Man får inte gå på toa, inte dricka och inte klia sig på näsan, säger kapten Christensson.
Ett par knep finns det förstås, för den som vill testa själv.
– Börjar man få kramp kan man spänna en muskel i taget. Sakta men säkert. Näsan får man däremot klara sig utan, säger sjukvårdare Petter Kjellander som får medhåll av gruppchef Pontus Holstein:
– Har man tur så har man saker att titta på som man kan följa med blicken, men utan att vrida på huvudet. Då blir det lättare. Fast man får inte glömma att lyssna efter kommandon.
Om ni får ge ett råd till prinsparet inför deras stora dag?
– Ha kul.

Bröllopskortegen

Under bröllopet deltar sammanlagt 1 400 soldater och officerare från nio olika förband att delta. Det är 500 fler än under prinsessan Madeleines bröllop.
Brudparet ska färdas 2,7 kilometer i en kortege, eller parad, som startar vid Slottskyrkan, passerar bland annat Hamngatan och Nybrokajen, och avslutas nedanför slottet. 250 000 personer väntas vara på plats för att se paret.
Planerad start för färden med häst och vagn är klockan 17.25. Knappt en halvtimme senare ska prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist vara framme.
Gå till toppen