Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I dag säger Sofia och Carl Philip ja

Efter månader av förberedelser är det dags. I dag säger de ja till varandra, prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.
Men det internationella intresset har rasat sedan systrarnas bröllop.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist anländer till förfesten på Skeppsholmen i går kväll. I dag är det äntligen dags för bröllop.Bild: Anders Wiklund/TT
Han är sist ut i syskonskaran med att gifta sig, prins Carl Philip. Lillasyster Madeleine hann före, då hon för ganska precis två år sedan blev Christopher O'Neills hustru. Nu som då sker vigseln i Slottskyrkan i Kungliga slottet och det kommer att bli trångt i bänkraderna då alla familjemedlemmar, inbjudna vänner, politiker, diplomater och andra tagit plats till klockan 16.30.
Men från internationella medier är intresset betydligt mindre än när både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine gifte sig. UD:s presstjänst säger till NTB att det i dag är cirka 250 journalister ackrediterade, på Madeleines bröllop var det 450 och när Victoria fick sin Daniel var flera tusen tillresta journalister på plats.
Utanför kyrkan, på Slottsbacken, blir det förmodligen också trångt. Det ser ut att bli en fin sommardag, så många lär ta tillfället i akt och på plats försöka få en glimt av de kungliga. Polisen i Stockholm räknar med att framkomligheten i trafiken begränsas kraftigt redan från lunchtid då arbetena inför kortegen inleds. Från klockan 16 kommer ingen obehörig trafik tillåtas kortegevägen.
Strax före halv sex ska de nygifta sätta sig i en öppen vagn, en paradkalesch, som dras av fyra hästar från Hovstallet. Hela följet, med ridande poliser, ryttare från Livgardet och hovstallets ryttare travar sakta i 2,7 kilometer genom centrala staden och väntas åter till Slottet en knapp halvtimme senare.
Vid Logården tas brudparet emot av gästerna och sedan väntar middag i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri.
Redan i går kväll var många av bröllopsgästerna med på förfesten på Skeppsholmen. Och risken är väl stor att åtminstone kronprinsessan Victoria och prins Daniel är lite trötta i dag då de var bland de sista att lämna kalaset strax efter halvfyra i morse, enligt Aftonbladet.se.
Dessförinnan hade de 270 gästerna fått avnjuta en förrätt på rökt hälleflundra med fryst chèvrekräm, fyllda pärlhönsbröst till huvudrätt och bruschetta med jordgubbar, basilika och vit choklad till dessert. För underhållningen stod bland andra Danny Saucedo och Larz-Kristerz från Sofia Hellqvists Älvdalen. De senare ska ha hållit ett framträdande som enligt Aftonbladet var så känslosamt att den blivande prinsessan föll i tårar.
Prins Carl Philip fick sin speciella stund då systrarna Victoria och Madeleine höll tal till brudparet med mycket spexande som fick gästerna att jubla och applådera, skriver Expressen.
Gå till toppen