Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internationellt vimmel runt Slottet

Vad händer när en prins gifter sig? Folk reser från hela landet, och hela Europa, för att vara med på ett hörn. Det blev till slut upp mot 200 000 människor som hyllade de nygifta i ett sommarvarmt Stockholm.

Hundar, ungar, rojalister och bara allmänt nyfikna i vänlig trängsel på Skeppsbron.Bild: Maja Suslin/TT
De största entusiasterna var på plats vid Slottet många timmar före vigseln. Som göteborgarna Ing-Marie Trygg och Marianne Johansson som parkerade sig på första parkett nedanför Logården med stolar, matsäck, kamera, och sprudlande humör.
Varför? De älskar kungliga bröllop. De var på plats när kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel och även i London när prins William gifte sig med Kate.
— Vi förväntar oss glädje, kärlek och romantik i dag. Och vi önskar prinsparet all lycka! sade de.
Utanför Slottet fanns också slående många utländska turister. Finländskorna Noora Havanen och Meri Hagman från Jyväskylä redo hade rest till Stockholm enbart för bröllopet.
— Vi gillar kungligheter, och särskilt de nordiska kungafamiljerna, förklarade de.
Peter Bormann från Frankfurt hade rest med kompisarna för att få se prinsbröllopet. Dagen till ära var han klädd i en t-shirt med en stor bild på Carl Philip och "U are my king".
— Tja, prinsen är ju snygg och verkar trevlig, kommenterade han med ett grin.
Publikens och därmed polisens största bekymmer var värmen. Flera personer fick tas åt sidan, medtagna av vätskebrist. Annars var det påtagligt vänligt och avslappnat i trängseln kring Slottet. Enligt polisens uppskattning kan ett par hundra tusen personer ha sökt sig ut i bröllopsvimlet.
Och när prinsen och prinsessan så småningom, efter kortegefärden, visade sig uppe på Logården steg jublet bland alla tusentals människor som väntat så länge.
— Det är inte varje dag man får se kungafamiljen. Och Carl Philip är ju faktiskt ganska snygg, summerade Amanda Lingren från Enköping.
Gå till toppen