Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Magnus Härenstam död

Den hyllade komikern, skådespelaren och programledaren blev 73 år – se bildspel från hans liv här.

Magnus Härenstam ska fridfullt ha somnat in i sitt hem den 13 juni i sviterna av sin cancer.
Magnus Härenstam föddes den 19 juni 1941 i Västervik men växte upp i Tomelilla. Han började som studentspexare i Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet. Tillsammans med studiekompisarna Brasse Brännström och regissören Lasse Hallström kom han under åren att göra mängder med samarbeten, bland annat framgångsrika filmer som "En kille och en tjej" och "Jag är med barn".
Läs mer: En 50 år lång karriär
Det stora genombrottet kom 1973 med det omåttligt populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" där Härenstam lärde barn att läsa tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus.
I 14 år, mellan 1991 och 2005, var han programledare för frågesportprogrammet "Jeopardy!" i TV4.
Under lördagskvällen skrev Magnus Härenstams familj ett meddelande i Facebookgruppen "Magnus Härenstam - I våra hjärtan":
"Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss.
I vår stora sorg och saknad är vi i familjen berörda av alla kärleksfulla och varma ord vi får om Magnus, både från vänner och familj men även från allmänheten. Det ger oss sådan glädje och det känns naturligt att försöka samla tankarna på ett ställe, "Magnus I Våra Hjärtan". Här kan ni dela med er av tankar och anekdoter, så kan vi tillsammans le åt glada minnen - det hade Magnus gillat!
Varma hälsningar från Magnus familj."
Petter Karlsson, som tillsammans med Magnus Härenstam, skrev självbiografin "Morsning och goodbye", beskriver honom som en "enormt generös person"
– Det är en känsla att Sverige har blivit lite tråkigare, säger han.
– Han var ödmjuk, rolig. Vi blev väldigt nära vänner under artbetet med den här boken. Det var en ynnest att få sitta vid humormästarens fötter och höra hans berättelser.
– Barn kunde stanna till på gatan och säga där går Magnus och Brasse – när han gick ensam. Magnus var ett begrepp. Han lärde oss att läsa och räkna. Och han var den första som började med stand up i Sverige, säger Petter Karlsson.
Läs mer: Fem sanningar är fler än fyra lögner
---
Magnus Härenstam berättade om kampen mot cancern i Nyhetsmorgon i TV4 i januari förra året:
Från "Fem myror är fler än fyra elefanter":
Magnus Härenstam i ett klipp från frågesporten "Jeopardy" där allt inte gick riktigt som tänkt:
Magnus och Brasse framför Svordomsvisan:

Fakta: Magnus Härenstam

Född 19 juni 1941.
Född i Västervik, uppväxt i Tomelilla och Norrköping.
Kom via spex på Stockholms universitet i kontakt med Lasse Hallström och Brasse Brännström, med vilka han gjorde tv i slutet av 60-talet och början av 70-talet. De tre filmade tillsammans i "En kille och en tjej" (1975), "Jag är med barn" (1979) och "Två killar och en tjej" (1983).
Barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" hade premiär i tv 1973 och vann många priser.
Gjorde flera krogshower på 70- och 80-talet med Brasse, mest känd för sketchen "Verkmästaren i magen" från "Magnus och Brasse - levande på Nya Bacchi" 1974.
Privatteaterdirektör på Maxim i Stockholm på 80-talet.
Föregångare i ståupptrenden med showen "Föredraget" i slutet på 80-talet.
Startade och ledde frågesportsuccén "Jeopardy" i TV 4 (1991–2005).
Folkkär i Norge tack vare tv-serien och filmen "Fredriksson fabrik" på 90-talet.
Har även medverkat i filmer som "Picassos äventyr" (1978), "Sällskapsresan" (1980), "Göta kanal" (1981), "En flicka på halsen" (1982), "Vuxna människor" (1999) och "Känd från tv" (2001).
På senare år har det blivit tv-roller i "Lite som du" (2005-06) och i "Sam tar över" i Barnkanalen 2012.
Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2006 och medverkade i "Stjärnorna på slottet" 2007.
Showen "Morsning & goodbye" hade premiär 2012
2015 kom boken med samma namn, skriven tillsammans med Petter Karlsson.
TT
Gå till toppen