Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungliga bröllop för miljoner

Det kostar på att gifta bort tre kungabarn. Dyrast var kronprinsessan Victorias bröllop 2010, som kostade skattebetalarna runt 44 miljoner kronor. Men så blir det också reklam för Sverige, och förhoppningsvis en extra skjuts för besöksnäringen.

Exakt vad notan blir för prins Carl Philips bröllop vet ingen säkert ännu. Både polisen och Stockholms stad uppger att siffrorna kan fastställas först om några veckor.
Hovet vill inte berätta om bröllopsbudgeten, fast det är ingen vågad gissning att anta att prinsbröllopet kommer att kosta ungefär som prinsessan Madeleines 2013.
Läs också Nu har prinsen fått sin prinsessa
Jan Lindman, ekonomichef på hovet, berättar att kostnaderna för prins Carl Philips och prinsessan Madeleines bröllop delas upp i en privat och en offentlig del, och hovet och kungafamiljen privat delar på notan.
— Allt runt kyrkan och det som är officiellt sänds i tv, och svenska folket kan följa det. Men det finns också privata inslag, säger han.
Ett exempel på den privata delen är festen som hölls för Carl Philip och Sofia i fredags, dagen innan bröllopet.
Då prinsessan Madeleine gifte sig gick själva bröllopsnotan på 8,5 miljoner kronor, varav kungafamiljen privat stod för 5,8 miljoner kronor, enligt hovets årsredovisning. Resterande 2,7 miljoner kronor kom från apanaget, det vill säga från svenska skattebetalare. Men någon extra tilldelning av skattepengar till hovet för bröllopsbestyren blev det inte då, och inte heller nu, då prinsen går till altaret.
Polisen lade ned 1,1 miljoner på prinsessbröllopet 2013, och Stockholms stad 693 000 kronor.
Kronprinsessan Victorias bröllop 2010 var dock betydligt dyrare. Då fick skattebetalarna bidra med 10 miljoner extra till hovet, via en extra tilldelning i apanaget.
— Bedömningen som gjordes var att då tronföljaren gifter sig så är det något extraordinärt, det är en officiell händelse, säger Jan Lindman.
Även polisen hade stora kostnader då. Notan gick på 17,1 miljoner, exklusive personal.
— Vi hade stora engångskostnader då, vi köpte till exempel staket för 8 miljoner kronor, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.
Läs också Sofia får rubriker på många språk
För Stockholms stad blev notan också i 17-miljonersklassen då kronprinsessan Victoria gifte sig. Pengarna gick till bland annat avspärrningar.
Totalt kostade alltså kronprinsessbröllopet skattebetalarna runt 44 miljoner kronor, baserat på uppgifterna från hovet, polisen och Stockholm stad.
Läs också Bröllopets vackraste - och kanske inte lika vackra - klänningar
Men det finns också en intäktssida för kungliga bröllop, även om den är något mer diffus.
— Det sprids en bild av Sverige som är positiv, säger Thomas Brühl, vd för Visit Sweden.
Vad den positiva bilden är värd i reda pengar för prinsessan Madeleines bröllop vet han inte säkert. Fast då kronprinsessan gifte sig värderades publiciteten till 2,7 miljarder kronor.
— Pressvärdet är en formel som baseras på vad det kostat att köpa motsvarande annonsutrymme. Det var 700 utländska journalister i Sverige då. Vi såg att bokningseffekten ökade med 10 procent redan i juli efter kronprinsessans bröllop, men det är svårt att säkert säga om det var en direkt effekt av bröllopet, säger Thomas Brühl.

Fakta: Hovets apanage

För 2014 fick hovet 64,7 miljoner av staten, för att täcka kostnaderna för hovet och kungafamiljen. För 2013 var siffran 63,3 miljoner kronor. Kungabarnens bröllop 2013 och i år innebär inte att hovet får extrapengar från staten.
Då kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 fick dock hovet totalt 10 miljoner extra fördelat på två år, eftersom det var en så extraordinär händelse.
Källa: Hovet

Fakta: Vigseln

Brudnäbbar vid vigseln: prinsessan Estelle, Tiara Larsson, Anaïs Sommerlath och Chloé Sommerlath.
Officianter: överhovpredikant, biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.
Prins Carl Philips bestman var ungdomsvännen Jan-Åke Hansson.

Fakta: Kortegen

Kortegevägen genom Stockholm var 2,7 kilometer lång.Prinsparet färdades i paradkalesch tre, samma vagn som bland annat kronprinsessparet och prinsessparet använde vid sina bröllop.Kaleschen är tillverkad i Stockholm vid sekelskiftet 1900 och har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom kungafamiljen i Stockholm.

Bröllopsmenyn

Bröllopsmiddagen är tillagad under ledning av traktören Fredrik Eriksson. Övriga traktörer är kockarna Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg.
Menyn:
Vit sparris, kokt i fläderblomslag med älvdalsrom, sparris- och gräslöksemulsion.
Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla, grankryddad yuzudressing, harsyra och spritärtor.
Stekt, lättrimmad gös från Hjälmaren med grillade primörgrönsaker, karamelliserad crème fraîche och rökt smör.
Persika- och hallontartelett med vit choklad, Champagne- och persikosorbet.
Vin:
Champagne Diebolt-Vallois Brut Tradition. Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne. Trimbach Riesling Vieilles Vignes de Prince 2011 Alsace. Radford Dale “Freedom" 2012 Pinot Noir Elgin. Château Suduiraut 2002 Sauternes.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen