Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han fick SM-medaljer med 50 års mellanrum

Göran Ax är en riktig flygarveteran. Bronsmedaljen som han tog hem vid årets segelflyg-SM är en upprepning av bravaden för 50 år sedan.
Men egentligen hade han hoppats på nytt guld.

Göran Ax och ASH 31 som han äger tillsammans med Landskrona flygklubbkollegan Leif Nilsson. Ett segelflygplan som mäter 21 meter mellan vingspetsarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Ett halvt sekel är en lång tid. Men 72-årige Göran Ax håller sig kvar i den svenska segelflygseliten.
1965 bärgade han sin första SM-medalj vid tävlingarna på Ålleberga i Västergötland, dåtidens segelflygcentrum, och 50 år senare flög han åter hem bronsmedaljen vid årets mästerskap i Uppsala.
Men det är ingen speciellt nöjd medaljör som vi möter i Landskrona flygplats hangar på Enoch Thulins flygplats.
– Jag är aldrig nöjd när jag inte vinner, säger 72-årige Göran Ax, något besviken med tanke på de senaste två årens SM-tävlingar där han tog hem guld.
– Men det är väldigt enkelt. De andra flög bättre helt enkelt, är hans betyg på årets tävling.
50 år innebär stora tekniska förändringar mellan dåtidens och nutidens flygplan. Där man förr använde trä är det idag kolfiber och glasfiber som gäller.
– Det är en helt otrolig skillnad, menar Göran Ax, och pekar på en äldre modell i trä som hänger uppe i taket inne i hangaren.
Flygintresset väcktes tidigt med byggandet av modellflygplan.
– Jag blev galet flygintresserad.
Segelflyg var det som han först kunde flyga som 15-åring och intresset har hållits vid liv under en lång karriär som pilot. Först sex år vid flygvapnet som stridspilot med placering i Linköping och därefter 35 år som SAS-pilot.
Sedan föll han för åldersstrecket för trafikpiloter.
– Då måste man gå i pension vid 60 års ålder, numera är det 65 som gäller, berättar han.
– Men jag klarar fortfarande den årliga läkarundersökningen.
Det är den öppna klassen som gäller när han tävlar. Den är öppen för alla, oavsett ålder och segelflyg.
– I öppna klassen får flygplanstypen se ut som bofinken, hur f-n som helst, säger han och skrattar.
Solen skiner när vi träffas och det råder perfekta uppåtvindar.
– Titta på cumulusmolnen, där finns det uppåtvindar, berättar han och pekar.
Men det blir inga tävlingar på hemmaflygplatsen.
– Det ligger för nära havet så det är inget lämpligt ställe för segelflygstävlingar. Dessutom är det ett komplicerat luftrum eftersom vi ligger under inflygningen till Kastrup.
Prishyllan hemma i Eslöv innehåller ädlare medaljer, både EM- och VM-guld, det första från 1981, och påminner om en tid då han tillhörde världseliten.
Och målet är redan klart inför nästa års SM-tävlingar. Då vill Göran Ax åter vara snabbast på den bana som ska flygas så snabbt som möjligt.
Gå till toppen