Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smutsigt och trångt tycker de asylsökande

Personalen säger att kritiken mot boendet är orättvis.

De asylsökande skjutsades i fredags från ett boende i Simrishamn där de hade haft det bra. En av dem som kom med bussen sade att han blev chockad när han kom in på Blinkarpsgården.
– Stället är förfärligt, litet, skitigt, och mitt i ingenting.
Blinkarpsgården drivs av vårdbolaget Attendo, och boendets chef Sonja Spirovska säger att de asylsökande uttalade sig negativt innan de ens sett sina rum.
– Uttalandet kom innan de varit inne och sett hur här ser ut.
Blinkarpsgården har kritiserats i flera omgångar, men chefen tycker att det gjorts förbättringar, bland annat genom att minska antalet platser från 135 till 119. Kritiken om att det inte finns något att göra för de boende avfärdar hon.
– Vi har en pensionerad svensklärare som kommer hit ideellt och undervisar tre gånger i veckan. Snart planerar vi att sätta igång med utomhusbio.
När hon tar oss med på en visning runt på boendet stannar vi till vid en liten odling som en av de boende tagit initiativ till.
– Det är vi som köpt alla plantorna. Om man kommer med förslag på vad man vill göra så lyssnar vi och försöker hjälpa till, även om vi kanske inte kan fixa allt.
Men flera vi pratar med klagar på små och trånga rum, få duschar och toaletter och inga utrymmen där det går att studera.
Inne på en av avdelningarna träffar vi Shadi Khair Allah, flykting från Syrien, som städar duscharna.
– Det är en sak att städa i ens eget rum, men vi måste också städa duschutrymmen, toaletter och vardagsrum, säger han och visar upp ett städschema.
Blinkarpsgårdens chef Sonja Spirovska säger att personalstyrka på fyra personer tar ansvar för att hålla rent.
– Vi gör en städning på morgonen och en noggrannare på kvällen. Sen har vi en städfirma som kommer hit en gång i månaden. Man kan inte komma ifrån att det blir lätt smutsigt när så många personer bor på liten yta. Vill de boende städa så får de förstås gärna göra det.
Bilden av att det är de boende som måste ansvara för renhållningen bekräftas av flera boende.
Abdu Majeed, läkare från Syrien, ser inte bara brister i hygienen utan pekar också på att flera av vännerna kommit till honom och klagat på magsmärtor.
– Många av mina vänner har kommit till mig med magsmärtor. När de beskriver sina problem så låter det som att det kan vara maten vi får. Den kanske inte är tillredd på rätt sätt.
Aida Malkoc, enhetschef på Migrationsverket, säger att hon tänker undersöka uppgifterna från de boende.
– Det här är ingenting jag fått kännedom men ska kontakta leverantören för att höra om de fått klagomål och vad de tänker göra.
Gå till toppen