Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En månad för fasta och för att göra gott

En månad för fasta och för att göra gott.

Islamic Center är extra välbesökt under ramadan. Förutom att det är extraböner strax före midnatt får församlingsmedlemmar besök från utlandet som gärna vill besöka moskén.
–  Jag har fått en hel del förfrågningar redan, mest från Europa, berättar Bejzat Becirov, vd för Islamic Center.
Bejzat Becirov, vd på Islamic Center, tar med sig vikten av vänskap och samvaro efter ramadan,Bild: Lars Brundin
Han har varit och lämnat en tårta till lärare på centrets skola, Ögårdsskolan, som avslutade vårteminens arbete i tisdags och önskade varandra en glad sommar.
– Och glöm inte fastan, säger Bejzat Becirov, med en blick mot tårtresterna.
– Om man gör kroppen illa ska man inte fasta. Om man är sjuk, gravid, ammar eller liknande finns det också undantag och små barn behöver inte fasta. Det är lite plåga i början, men sen känns det skönt för kroppen, säger Bejzat Becirov.
”Hur klarar du det?”
Det är absolut den vanligaste frågan han får av icke-muslimer när ramadan kommer på tal.
– Men ramadan handlar inte enbart om att fasta, den handlar om att umgås att vara vänner och att göra gott för andra. Det räcker inte med att fasta, säger Bejzat Becirov.
Imamen Roland Vishkurti kommer att vara på Islamic Center och i moskén nästan dygnet runt under ramadan.
–  Som tur är bor jag bara tre minuter härifrån.
Det är många som vill prata med honom om vilka regler som egentligen gäller för fastan och för allmosor och bidragen som förväntas – vad det innebär att göra gott för andra.
– Vi skickar bland annat pengar till fattiga i andra länder. Vissa skänker direkt till en familj som de vet har det svårt, andra skänker till organisationer som Rädda barnen och Röda korset, berättar Bejzat Becirov.
I rummet vid sidan av hans arbetsrum sitter en grupp ungdomar som börjat sina Ung i sommar-jobb. De ska göra en film tillsammans under fyra veckor och när vi knackar på har de precis kommit överens om filmens tema.
– Vi ska fråga icke-muslimer vad de vet om ramadan och vad den betyder, berättar bland andra Zahra Al-Mohammed.
Zahra Al-Mohammed säger att fastmånaden är viktig för att rena sig och få förlåtelse.Bild: Lars Brundin
Hon ska fasta från och med i dag och är glad att hon har ett jobb tillsammans med andra under den här månaden.
–  Jag tror faktiskt att det blir lättare när vi är tillsammans.
Abdulla Ahmed ser fram emot en månad där man tar det lugnt och umgås.Bild: Lars Brundin
Hennes filmprojektkamrater, Abdullah Ahmed och Mohammed Touman, berättar att de började prova på att fasta när de var i tolvårsåldern. Nu gör de det under hela månaden.
–  För mig är det en månad där man känner att islam är som en stor familj, vi gör något viktigt tillsammans, säger Mohammed Touman.
Mohammed Touman har fastat sedan han var 12-13 år. "Under ramadan känner jag att jag tillhör en stor familj."Bild: Lars Brundin
I butikerna på Bennets bazaar startade förberedelserna för ramadan för ett tag sedan. Hos Attar Herbes & Spices är lådorna med smånudlar extrafyllda eftersom det är ramadan.
–  Man har dem i soppan som man äter på kvällen, berättar Mohammed Kafafi.
–  Och så brukar vi sälja extra mycket saft, säger sonen Osama Kafafi.
De små nudlarna till sopporna går speciellt bra under ramadan, berättar Mohammed Kafafi på Attar Herbes & Spices. Sonen Osama Kafafi säger att han inte gillar soppa.Bild: Lars Brundin
Sweety konditori har högsäsong under ramadan. Mustafa Sleiman och hans kolleger har en intensiv månad framför sig.
– Baklawa går alltid bra och inte minst under ramadan. Men också våra kakor med en sorts vaniljkräm som bakas i stora formar, som den här med pistagenötter och den med dadlar, säger han och visar på en hylla bakom sig.
– Och så har vi börjat baka de speciella gåvokakorna som många ger bort under id.
Bagaren Mustafa Sleiman, på Sweety konditori, har en intensiv period framför sig. "Det är klart att jag fastar."Bild: Lars Brundin
Id al-fitr eller bayram, den stora festen som bryter fastan, börjar den 17 juli.
Gå till toppen