Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Allt du behöver veta om midsommar – maten, vädret, dryckerna, blommorna!

Vi listar allt du behöver ha koll på för att få en riktigt härlig dag oavsett om du väljer att fira dansandes runt midsommarstången eller hemma vid grillen med familjen.

Bild: Tobias Andersson

MATEN

Om du trodde att det var striden mellan sillen och grillen som var den tuffa fajten på midsommar så glöm det! Vi kollar helt ovetenskapligt hur många träffar olika typer av mat får i kombination med ordet midsommar.

Sillen

Sillen är fortfarande självklar på midsommarbordet, även om den numera får konkurens av grillen. Traditionen med sill och potatis växte fram under 1900-talet och på midsommar håller matjessillen sin ställning. Vissa märken av matjessill har halva sin årsförsäljning till midsommar. När man söker på sill och midsommar får man 219 000 träffar. Lax och midsommar får hela 309 000 träffar.

Grillen

Grillen hamnar strax under sillen, med 184 000 träffar på nätet. På frågan vad man ska grilla kommer svaren fläskytterfilé, burgare, lammstek, kycklingspett, färska korvar och sparris. Vad som ska läggas på grillen verkar än så länge vara helt utan traditioner. Korven får på egen hand 237 000 träffar.

Jordgubbarna

Jådå, jordgubbarna håller sin ställning med 343 000 träffar. När de kom till Sverige i slutet av 1700-talet kallades de ananassmultron på grund av sitt latinska namn ananassa. Upp mot en miljon liter jordgubbar levererades till butikerna inför midsommar för två år sedan. Några färskare siffror finns inte hos Svensk handel, men siffrorna ligger ganska stabilt tror de.

Pizzan

Pizzan ligger tvåa efter glassen i vårt midsommarsvep, med 340 000 träffar. Nu är det kanske inte just till snapsen vi sätter i oss ohemula mängder flottdrypande pizza, utan dagen efter. På midsommardagen ökar onlineförsäljningen efter att varit nere på bottennivå under midsommarafton. Men den kan inte mäta sig med siffrorna på nyårsdagen eller första maj i Lund då pizzaätandet kulminerar.

Små grodorna?

Gastronauterna är inte många i midsommartid, men enligt uppgift växer skaran. Kombinationen midsommar och gastronaut ger 95 träffar. Rörelsen som bildades i New York 2006 går ut på att smaka och laga den mest bisarra mat man kan komma på. Små grodorna funkar alltså bättre på buffén än som snapsvisa. Rätter som maneter, grillade bäversvansar och kokta lammögon står högt i kurs, för den som tar sig över den psykologiska spärren. När barnen lägger maneter på engångsgrillen på stranden så är det alltså just gastonauter de är.

Veganskt

Vegansk midsommar får 138 000 träffar. Här finns mängder av förslag på ett midsommarbord fritt från animalier. Smörgåstårtor, krustader med tångcaviar, lökpajer, rostade gulbetor och potatissallad. Sillälskaren kan göra alla varianter av sillag att lägga ner ”sillbitar” av ångkokt aubergine i. Recepten finns på vegetariskt.ifokus.se. Bananer i grillmarinad kan vara ett alternativ på midsommarbordet, men låter kanske mer gastonautiskt.

Glass

Glassen toksegrade över vispgrädden, trots att alla med smaklökarna i behåll vet att kylan dödar jordgubbarnas sötma. Träffarna var 405 000 på glass mot gräddens stackars 217 000, men vem behöver googla på vispgrädde? Hos jordbruksverket finns en vetenskaplig studie som visar att över 60 procent vill ha mjölk eller grädde till bären och knappa 40 procent föredrar glass. God midsommar på er alla!
***

DRYCKEN

Bild: Torbjörn Carlsson/Sydsvenskan
Öl funkar bra till sillen, men det kan löna sig att välja dryck med omsorg. Här är Håkan Engströms bäska, förlåt bästa, råd.
Midsommar är inte tillfället för starkt öl och det gäller särskilt om man dricker snaps till, säger Håkan Engström, respekterad ölrecensent i Malmö. Därför tipsar han om några drycker som kan vara bra i midsommar.
1. Grythyttans Bohemian lager. "Den är ren i smaken. Ölet är svenskt och har mer malt i smaken än tyskt öl brukar ha."
2. Lundabryggeriet gör en klassisk pilsner med styrkan 4,6 – den har grön etikett. "Den är inte märkvärdig men bra. Den visar att den svåra konsten att göra pilsner är något man klarar i Torna Hällestad. Ett rent öl som borde passa alla."
3. Bitburger, tysk pilsner som är torr, örtig och besk. "Skit i nubben, ta en Bitburger till", säger ölexpert Engström.
4. Nubben "Bäska Droppar är "väldigt tydlig", är vad ölvännen Håkan Engström kan pressa ur sig om den gomskrynklande beska snapsen.
5. "Jag älskar vatten", deklarerar Håkan Engström plötsligt.
6. Direktörens ale, av engelsk typ och med styrkan 4,6 görs av Lilla ölfabriken på Sofielund i Malmö. Ekologisk. "Den kan man dricka många av, eftersom den är smakrik utan att vara så påträngande som många amerikanska alkohol- och humlebomber."
7. Celt Iron age från Wales. "Världens godaste folköl", lovprisar Håkan Engström. Till sill passar däremot inte, tycker han. Men det kan ju tänkas att en eller annan byter ut sillen mot grillen och då kan saken komma i ett annat läge.
***

SJU SORTERS VÄDER

Kan vi sitta ute? Ska vi grilla före eller efter regnskuren? Ska jag ta med raggsockorna? Vädret är den midsommartradition som håller.
<strong>Soligt väder</strong> var det på många håll i Skåne under midsommarafton i fjor. Här låg temperaturen på runt 20 grader, men i norr var midsommaraftonen en av de kallaste på cirka 25 år. I fjällvärlden fick man snö under dagen.Bild: Mårten Svemark
<strong>Skurar</strong> är ett vanligt fenomen på midsommarafton. Vill man undvika skurarna är det i allmänhet säkrast att befinna sig vid en kust, men undantaget är tyvärr Skånes västkust, eftersom moln kan driva in från Själland.Bild: Barbro Hallin
<strong>Rekordvärme</strong> var det under midsomrarna 1935 och 1970, även om alla kanske inte kommer ihåg det. Fler minns nog midsommar 2005, då det var 25 grader i Lund. Men den värmen känns lite mesig mot 35 grader i Sveg på midsommar 1935.Bild: Amelie Herbertsson
<strong>Normalt midsommarväder </strong>var det midsommarafton 2008. Det innebär enligt SMHI 15-20 grader i hela landet utom fjällvärlden, som hade lite lägre temperaturer.Bild: Anders Berggren
<strong>Rekordkyla</strong> slog till mot midsommar 1987. Enligt SMHI hade Stockholm 11 grader som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära 0.Bild: Rolf Olsson
<strong>Tromberna</strong> som drog in från Öresund på midsommarafton 2014 överraskade många midsommarfirare, men enligt SMHI är fenomenet ganska vanligt i Skåne. Här syns den över Gåsaloppet i Skanör.Bild: Håkan Röjder
På fredag blir vädret stora delar av Skåne mulet och vindarna blir byiga. Framåt kvällen kan solen titta fram. 16 grader som mest. Ha termobrallor och en filt till hands alltså.
Läs mer: Checklista inför midsommar: 6 saker att göra – eller slippa
***

SJU BLOMMOR ATT PLOCKA (som du också hittar i stan)

<strong>Brudbröd</strong> förekommer här och där i orörda miljöer, som på ängar i stans ytterområden.Bild: Björn Lundquist
<strong>Smörblomma</strong>, även kallad solöga, en av landets vanligaste blommor.Bild: Torbjörn Carlson
<strong>Åkervädd</strong> trivs på slåtterängar och bortglömda grönytor. Kan bli 80 centimeter hög.Bild: Sven-Erik Svensson
<strong>Kornvallmo</strong> som tappar lätt sina kronblad. Växer gärna på industritomter.Bild: Karl Melander
<strong>Blåeld</strong> gillar vägrenar och torra platser, men kan finnas nära stränder.Bild: Karl Melander
<strong>Rödklöver</strong> växer ofta i kanter och gärna i vildvuxna trädgårdar i stan.Bild: Mats Roslund
<strong>Prästkrage</strong> finns nästan överallt, på slänter och i rondeller. Skånes landskapsblomma.Bild: Hussein El-alawi
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Midsommar 2015
Gå till toppen