Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

Imad Khalili på väg mot nya äventyr

Tre klubbar i lika många länder – sex tränare under arton månader. Nu längtar Imad Khalili efter lugn och ro. Och den kontraktslöse anfallaren sitter i guldsits när han ska ta beslut om sin fotbollsframtid.

I januari 2014 lämnade Imad Khalili HIF för ett äventyr som tog honom från Al Shabab i Saudiarabien till kinesiska klubben Shanghai, och slutligen till Baniyas i Förenade Arabemiraten. I fredags anlände anfallare till Helsingborg där han nu funderar över var han ska spela fotboll härnäst. Att återvända till Asien eller Mellanöstern är inte aktuellt för tillfället.
– Det har varit jobbigt på många sätt, men jag har lärt mig väldigt mycket. Både som spelare, eftersom jag spelat med många toppspelare, men också om mig själv.
– Under de fem senaste månaderna i Baniyas spelade jag min bästa fotboll. Jag är tillbaka i den formen som jag hade när jag vann den allsvenska skytteligan.
Lätt att förstå att den som i snitt var tredje månad tvingas acceptera en ny tränarröst söker kontinuitet. Dessutom finns det i Sverige ett annat tålamod med spelare. Här kan en tränare låta en målskytt få tio matchers startsträcka för att acklimatisera sig i en färsk miljö. I de klubbar Imad huserat i handlar det något hårddraget snarare om att lyckas göra intryck på tio minuter. Även stora namn kan glömma allt vad garantier heter.
– Det finns en annan sorts press där jämfört med i Sverige. Du måste prestera i varje match, annars är det bara att packa. Men i Baniyas gick det som sagt väldigt bra.
Är pressen och otryggheten anledningar till att du är tveksam till att fortsätta i en liga i Mellanöstern?
– Jag hade kunnat fortsätta spela där nere om jag velat. Men jag är 28 år nu, och har i alla fall två kontrakt kvar att skriva. Om jag exempelvis vill till Saudi kan jag göra det om tre år. Just nu prioriterar jag andra val i karriären.
Vilka klubbar som konkret anmält sitt intresse har Imad Khalili ingen lust att avslöja eftersom det är ett känsligt läge, och det viktiga beslutet snart ska fattas. Imad sträcker sig till att berätta att flest förfrågningar kommit från Skandinavien. Men även länder i andra delar av Europa kan tänka sig att knyta till sig en anfallare som kostar noll kronor i övergångssumma.
Frågan behöver inte ens ställas, Imad vet att den är oundviklig. Jodå, under tiden i fotbollsexil har han följt HIF:s matcher när tillfälle getts, men just nu ser valstrategin annorlunda ut.
– Europa känns mest intressant. Var jag sedan hamnar får vi se. Jag är free agent (kontraktslös), och sitter i en jättebra sits. Dessutom känns kroppen bra.
I helgen är Imad Khalili på plats i Tjeckien för att spana in det svenska U21-landslagets framfart i EM-slutspelet. Han lär heja fram kusinen Abbe Khalili lite extra. Abbe som nyligen avslutade sin första säsong i turkiska Mersin...
– Haha, jag vet vad du tänker. Det hade så klart varit fantastiskt att få spela ihop någon gång, och turkiska ligan är riktigt bra. Men Mersin har värvningsstopp så det blir nog inget med det, säger Imad.
28-åringen räknar med att ha kvar några år till på elitnivå. Därefter?
– Förhoppningsvis blir det något inom fotbollen, kanske tränare.
Men första gäller det att hitta en klubb där han slipper lära sig namnet på en ny tränare var och varannan vecka.
Gå till toppen