Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Komisk sommar på verandan

På onsdag drar The Tivoli igång sin sommarstandup på verandan. Helsingborgs Dagblad passade på att ta ett snack med den unge komikern Carl Stanley, som dyker upp på fem av kvällarna.

Carl Stanley gör flera framträdanden på The Tivolis sommarstandup, som med start nu i veckan intar verandan varje onsdag fram till 12 augusti. Den 15 juli avslutar Stanley kvällen.Bild: Fredric Berggren
Det var som trollkonstnär han tog sina första steg som estradör, den 18 år unge helsingborgaren Carl Stanley. Men sedan ett par år tillbaka har han allt mer skiftat fokus från trollkonster till komik.
– Jag började uppträda lite på standup-klubbar eftersom jag hade humorinslag i min trolleriakt, och efterhand upptäckte jag att standup är roligare. Nu har jag släppt magin helt och känner mig väldigt fri i standup. Är förutsättningarna rätt kan det bli helt magiskt, säger han.
I sommar kommer Carl Stanley att synas flitigt på verandan, när The Tivoli i Helsingborg drar igång sin onsdagsklubb för standup. Första datumet är nu på onsdag. Då delar Stanley scen med Kristoffer Appelqvist, Anna Hultman, Hampus Algotsson och Jonas Strandberg. Efter det återkommer han vid ytterligare fyra av de sammanlagt åtta humorkvällarna.
 
Läs också Kända namn gästar verandan
 
– När jag började uppträda med trolleri gav The Tivoli mig möjligheter att framträda och hjälpte mig mycket. Nu har jag varit involverad i deras standupklubb, som drivs av Martin Svensson och Khalid Geire, egentligen sedan jag började med humor. Jag känner väldigt hemma där. Så när de frågade om jag ville vara med flera kvällar sa jag "ja, klart jag vill".
Carl Stanley framhåller vikten av att utgå ifrån sig själv i komiken.
–  De riktigt bra standup-komikerna gör det. Det man på riktigt går runt och tänker på är nog det man ska skoja om. Tar man en sådan som Johan Glans så kanske han tänker på hur det är att klippa häcken, medan Magnus Betnér nog går och tänker på världsproblem och hur vi ska få bukt med rasismen.
 
 
Vad är din grej?
– För mig är det något som håller på att utkristalliseras och bli tydligare för varje dag jag skriver. Jag är 18 år gammal och har inte varit med om så jävla mycket. Jag har gått lite i skolan, jag har övningskört lite, och det är väl inte så mycket mer med det egentligen. Men det är ändå grejer som jag trivs med att prata om.
– Skulle jag prata om världspolitik är jag inte så säker på att folk skulle vilja lyssna, en 18-åring liksom, "vem fan är du?". Jag håller fortfarande på att utvecklas som människa och skaffa mig ett liv. Man måste gräva där man står.
Klubbarna är inte de enda ställena där Carl Stanley möter sin publik. Varje vecka lägger han upp ett nytt Youtube-klipp på sin egen kanal. Och det börjar bli rätt många nu, över 15 000 personer, som prenumererar på hans klipp.
– Det är väldigt få komiker som skriver ett manus och tio timmar senare har 5 000 personer sett resultatet. Det är rätt udda på något sätt. Men det är också kul för responsen är så direkt. Jag får kommentarer och likes, och jag ser vilka klipp folk sprider.

Humorprogrammet på verandan

24 juni: Kristoffer Appelquist, Carl Stanley, Anna Hultman, Hampus Algotsson och Jonas Strandberg. Kvällen presenteras av Martin Svensson. 
1 juli: Khalid Geire, Carl Stanley, Linus Mattsson, Henrik Mattisson och Carin Reijmer. Kvällen presenteras av Martin Svensson. 
8 juli: Ann Westin, Jörgen Sjöberg, Johan Rünow, Eric Barisano och Pierre Mathisson. Kvällen presenteras av Carl Stanley. 
15 juli: Carl Stanley, Felicia Jackson, Göran Ebenhart, Jonathan Brynielsson och Mats Olausson. Kvällen presenteras av Göran Ebenhart. 
22 juli: Ludde Samuelsson, Elinor Svensson, Carl Stanley,Tomas Högblom och Anna Dieden. Kvällen presenteras av Khalid Geire. 
29 juli: Martin Svensson, Jessica Persson, Sandra Westin, Oscar Nilsson och Biggan Lowén. Kvällen presenteras av Khalid Geire. 
5 augusti: Thomas Oredsson, Eric Löwenthal, Ludvig Samuelsson, Ann Westin, Ingegärd "Gerda" Bylund, Kadir Meral, Lisbeth Johansson, Ami Hallberg, Nils Åkesson, Anders Alnemark, Anneli Abrahamsson och Joacim Björkvall. 
12 augusti: Hasse Brontén, Eric Löwenthal, Oscar Skoglund, Lars Magnusson och Hans Ingemansson. Kvällen presenteras av Martin Svensson. 
Gå till toppen