Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Badhusbron en utmaning

Så här ska den se ut, Badhusbron, som länkar samman centrum med sjukhusområdet. Misstänkt lik Pyttebron? I så fall är det en ren slump.

Brobygget har varit en teknisk utmaning, och då har man inte ens börjat bygga än.
– Vi bygger på ett av de bredaste ställena i åns flöde utan att bygga stöd i vattnet, säger projektledaren Anders Ericsson.
Att bygga stöd i vattnet kan påverka vattenflödet i ån och kräver därför en prövning i vattendomstolen.
Nu väljer man en bågkonstruktion som vid en hastig blick liknar Pyttebron.
– Det har jag faktiskt inte tänkt på, säger Anders Ericsson och låter förvånad.
Badhusbron blir den 29:e i Ängelholm och byggs som en direkt förlängning av Storgatan in mot det nya badhuset i sjukhusområdet på andra sidan ån. Bara cyklar och gående tillåts passera.
Den är 115 meter lång och 3,5 meter bred. Budgeten säger att 15 miljoner av kommunens pengar får användas till bygget. Hälsostaden betalar en tredjedel av kostnaden för själva bron, och kostnaderna för markarbeten vid brofästena står var och en för.
– Det är ett häftigt projekt eftersom det är så lång spännvidd. Höjdskillnaden är 4,5 meter mellan brofästena. Det blir en utmaning att tillgänglighetsanpassa för rullstolar, säger Anders Ericsson.
Det har väckts en del oro för brobyggets inverkan på parken vid Vita räck.
– Några träd kommer att behöva tas ned. De har i sig inget bevarandevärde, och vi kommer att ersätta med nya planteringar, säger Anders Ericsson.
Det vita räcket som gett namn åt platsen kommer att öppnas upp för att bana väg mot bron.
– Det kommer att förlänga centrum. Idag är det inte mycket liv vid platsen. Vi hoppas att det kan bli ett ställe där man kan slå sig ner för en fika, säger han.
Byggstart är planerad på senhösten för att kunna bli klar samtidigt som badhuset.

Badhusbron i siffror

115 meter lång.
3,5 meter bred.
80 meters spännvidd på bågen.
4,5 meters höjdskillnad mellan brofästena.
15 miljoner kostar den att bygga.
10 månader beräknad byggtid.
Gå till toppen