Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spiral hamnade i buken - kvinna fick göra abort

Barnmorskan stack hål på livmodern och spiralen hamnade i magen. Linda blev gravid och tvingades göra abort. Idag lider hon fortfarande av sviterna efter operationen.

Bild: Ola Torkelsson/TT
Linda var mammaledig med sin son och ville vänta med att skaffa fler barn. Efter rådgivning med en barnmorska valde Linda att sätta in en spiral tre månader efter förlossningen.
Valet föll på en hormonspiral som sattes in på barnmorskemottagningen Mammakulani Helsingborg i april förra året.
Ingreppet blev smärtsamt och gick inte som planerat.
– Det gjorde ont, jag fick ta djupa andetag och blev väldigt yr i huvudet. Jag har haft magsmärta till och från efteråt men jag trodde att det var vanligt magknip, säger Linda.
När barnmorskan satte in spiralen mätte hon troligtvis fel och råkade perforera livmoderväggen så att spiralen hamnade i buken istället för i livmodern.
– En barnmorska har stor vana att sätta in spiraler, men det kan vid insättningstillfället vara så att livmodern är så mjuk att mätsticka och spiral kan gå igenom livmoderväggen, säger Margareta Widborg, barnmorska och verksamhetschef på Mammakulan.
Spiralen blev inte det skydd som Linda hade hoppats på. Efter ett tag kände hon illamående och trötthet – två bekanta symptom.
Trots att spiralen skulle vara ett säkert preventivmedel var hon gravid.
Linda funderade länge innan hon bestämde sig för abort. Ett svårt beslut som hon än idag, flera månader senare, tänker på dagligen.
– Som tur var kände jag igen symptomen eftersom jag varit gravid förut. Jag ringde direkt till barnmorskan och storgrät. Vi var inte mogna för ett barn till så tätt efter vår son.
Då gjordes en röntgenundersökning och spiralen hittades bakom livmodern. Det hade hunnit gå ett helt år efter att den sattes in.
Två veckor senare togs den bort genom en titthålsoperation. Ingreppet resulterade i två ärr på magen.
De tynar bort med tiden, värre är det med tankarna kring aborten. Linda har varit sjukskriven från jobbet i omgångar det senaste året.
– Det här har tagit på mig psykiskt. Det går inte en dag utan att jag tänker på aborten och operationen. Det har hänt så mycket bara på grund av barnmorskans misstag, säger Linda.
Margareta Widborg menar att Linda skulle ha varit mer uppmärksam på blödningarna och smärtan och hört av sig till mottagningen tidigare.
– Det är viktigt att patienten tar till sig den information som ges om hur blödningsmönstret förändras efter att en spiral satts in, säger Margareta Widborg.
Linda hade valt ett annat preventivmedel om hon fått veta mer om riskerna vid insättning av en spiral.
– Jag fick inte veta något om att det fanns en risk att detta skulle kunna hända vid insättningen, säger Linda som anmält händelsen till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.
Linda heter egentligen något annat.
Gå till toppen