Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Gröningen fortfarande delvis stängd

Slutdatumet har skjutits fram och skjutits fram. Nu har nya upptäckter av föroreningar försenat den sista delen av marksaneringen.

Sista gropen? Det hoppas i alla fall ansvariga på kommunen som siktar på att vara helt klara till helgen den 4-5 juli. En månad försenat.Bild: Andersson Tobias
Tanken var att alla föroreningar skulle vara bortgrävda och marken på Gröningen skulle vara återställd redan i början av juni. Sen vet vi hur det har gått. Nya föroreningar har påträffats, man har stött på gamla byggnader och mängder av gamla kablar.
Överraskningar som har fördröjt arbetet.
Läs mer: Gröningen är inte klar enligt plan
Nu har det hakat upp sig längst bort i den södra delen av Gröningen, vid Båthusgatan. Därför är det fortfarande avstängt i den delen och kommunen väntar på provsvar för att få reda på omfattningen.
– Det är resterna av en gammal byggnad som man har hittat, och där fanns det oljeföroreningar, berättar Marie Holmqvist, projektchef i kommunen.
Troligen handlar det om någon form av servicestation med smörjgrop för tåg från tiden då det fanns en rangerbangård på platsen. Provsvaren ska ge besked om hur spritt det är och hur mycket som måste grävas bort.
Under tisdagen ska de första provsvaren komma, och ytterligare besked väntas på torsdag. Men enligt Marie Holmqvist tror man inte det är så omfattande.
Läs mer: Saneringen av Gröningen försenad
Under tiden får solbadandet och picknickandet vänta – i alla fall på den del av Gröningen som fortfarande är inhägnad.
– En stor del av Gröningen har ju redan öppnats. Nu hoppas vi bli helt klara under nästa vecka så att Gröningen kan öppnas helt till helgen den 4-5 juli. Det behövs lite tid för att gräset ska hinna etablera sig också, säger Marie Holmqvist.
"Bara lite till...." står det på banderollen som kommunen satt upp på staketet för att informera om att de stött på fler föroreningar. Maskinisten Ingmar Gustafsson har varit med och grävt sedan starten i april, och han tycker helsingborgarnas tålamod är stort.
– Ingen har klagat fast vi har grävt en del på kvällarna också. Jag tror de ser det som positivt att vi får bort föroreningarna, säger han.
Gå till toppen