Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen vill skicka en signal till fattiga romer

Regeringen vill skicka en signal till fattiga romer i Rumänien: Kom inte hit och tigg, för här blir det besvärligt. Stanna hemma så ska vi övertala er egen regering att hjälpa er.
Justitieminister Morgan Johansson (S) lanserade på onsdagen två förslag:
Det ska bli brottsligt att tjäna pengar på andras tiggande.
Och det ska bli lättare att avhysa folk som byggt illegala läger på privat mark.
"Om du är fattig är det tillåtet att be om pengar. Men det ska vara förbjudet att utnyttja andra människors fattigdom, förklarade Johansson.
Enligt polisen finns det i dag trehundra olagliga bosättningar för EU-migranter runt om i Sverige. De flesta invånarna är fattiga romer från Rumänien som försörjer sig på att tigga.
Inget parti gillar tanken på att människor lever i misär mitt i välfärdstaten. Frågan är vad man ska göra åt det.
Politiskt är tiggeriet extremt känsligt.
Det blev tydligt på den pressträff som Morgan Johansson höll tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Innan justitieministern tog upp de straffrättsliga förslagen höll Åsa Regner, som också ansvarar för barn- och äldrefrågor, en lång inledning om allt Sverige gör för att hjälpa romerna hemma i Rumänien.
I början av juni ingick de båda regeringarna ett avtal. Expertgrupper ska tillsättas. Enligt Regner finns tecken på att den rumänska regeringen blivit mer intresserad av att utnyttja EU:s strukturfonder för att hjälpa sina romer till ett drägligare liv.
Frågan är bara hur mycket ett litet avlägset land som Sverige kan påverka Rumänien att ändra attityd till romerna, som länge utsatts för grov rasism i sitt hemland.
Först när Regner hade redogjort för de "mjuka" insatserna fick Johansson ordet för att tala om de "hårda".
Sverigedemokraterna är det enda parti som vill förbjuda tiggeri, som man gjort i Danmark. Det tycker alla de andra partierna vore omänskligt.
Men Socialdemokraterna vill ändå skicka ut en signal i Europa om att det inte är fritt fram att resa till Sverige, bygga läger och börja tigga.
I regeringens interna förhandling har S brottat ner MP. Resultatet blev Morgan Johanssons två förslag, som båda ska utredas innan de blir verklighet nästa år.
I dag är det fullt lagligt att tjäna pengar på andras tiggande. Regeringen vill införa ett slags "koppleribrott" för tiggeri. Justitieministern gav två exempel "från verkligheten", som han påstod sig ha fått höra om från polisen och regeringens egen samordnare:
En person organiserar tiggeriet genom att placera ut tiggare vid gathörn och torg och tar procent på intäkterna.
Någon lånar ut pengar till resan från Rumänien till Sverige och kräver sen återbetalning med ränta.
Det andra lagförslaget gäller avhysning av människor som bosatt sig i olagliga tiggarläger, som såväl Malmö som Helsingborg sett flera av.
Om lägren byggs på offentlig mark går det med dagens lagstiftning relativt enkelt att begära handräckning så att polisen kan ta bort lägret. På privat mark är det krångligt. Då krävs det att markägaren identifierar varje individ som bor i lägret, ansöker om avhysning hos kronofogden och sedan begär handräckning. Beslutet kan sen dessutom överklagas.
"Vi vill att det ska bli lika enkelt att avhysa från privat mark som offentlig", sade Morgan Johansson.
Som en tredje punkt på sin lista hade justitieministern en kartläggning av rasism och trakasserier mot tiggarna.
Med sina förslag vill regeringen inte bara sända signaler till fattiga romer i Rumänien – utan också till svenska väljare.
I april föreslog Moderaterna en kriminalisering av "organiserande" av tiggeri. Många kritiker ansåg att partiet fiskade i grumliga SD-vatten.
Men nu medgav Morgan Johansson att regeringens och Moderaternas förslag är "snarlika". Samtidigt gjorde han en poäng av att alliansen inte gjorde någonting alls så länge man regerade.
"Skillnaden är att vi nu levererar."
Gå till toppen