Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Miljonaffär med saneringskrav

Landskrona stad betalar upp till 8 miljoner kronor för eventuell sanering i och med köpet av Thorn Lightingfastigheten. Den förorenade gasverkstomten berörs inte av avtalet.

Gamla industrifastigheter kan vara förorenade. Det gäller även fastigheten Viadukten 5 som Landskrona stad köper av Thorn Lighting för totalt 30 miljoner kronor, varav 25 miljoner kronor avser den östra delen med dess byggnader.
Här kan det tillkomma upp till 8 miljoner kronor i saneringskostnader.
–Efter krav från miljöförvaltningen görs prov på 50 olika platser, säger Torkild Strandberg (L), ordförande i kommunstyrelsen.
–Är det inga problem med miljön i byggnaderna stannar vår kostnad för affären vid 30 miljoner kronor.
Om det däremot krävs sanering har avtalet en klausul som kan öka stadens kostnad med upp till 8 miljoner kronor.
–Blir kostnaden högre har vi rätt till omförhandling med Thorn Lighting.
Affären som vi berättade om i fredagens tidning omfattar inte sanering av den gamla förorenade gasverkstomten. Den ligger på den västra delen av fastigheten, som staden betalar 5 miljoner kronor för, och samtidigt svär sig fri från saneringsansvar för den gamla gasklockan.
–Där är det inte aktuellt att vi betalar sanering av marken, det är en fråga för Naturvårdsverket och länsstyrelsen, säger Torkild Strandberg.
Han vet inte när detta kan bli aktuellt.
–Det är ett åtagande för Naturvårdsverket, men som i alla andra sammanhang är pengarna en bristvara.
Gå till toppen