Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Sjätte bombdådet på sex månader

Splitter yrde från en trappuppgång och tre bilar förstördes när en bomb natten till fredagen detonerade på Stattena. Sprängdådet var det sjätte av samma slag i Helsingborg sedan årsskiftet.

Vid 01-tiden natten till fredag larmades polis till Hofverbergsgatan där en sprängladdning detonerat.Bild: Tobias Andersson
 
Klockan var runt 01.00 natten till fredagen när de boende i kvarteren vid Hofverbergsgatan väcktes av en rejäl smäll. Utanför Hofverbergsgatan 6 exploderade en sprängladdning som kastats mot eller placerats vid porten. Ingen person kom till skada men skadorna på huset och på tre bilar blev tämligen omfattande.
Tidigare under natten larmades polisen till Din bil på Muskötgatan sedan en lätt lastbil och tre personbilar stuckits i brand. Räddningstjänsten ryckte ut under natten och lyckades släcka bräderna i bilarna som stod parkerade inne på Din bils område, på en parkering som är inhägnad med elstaket.
 
Polischef Sven Holgersson fruktar att flera personer kunde ha skadats vid attentatet. "Detta är ett helt oacceptabelt och hänsynslöst beteende"Bild: Tobias Andersson
 
Under fredagsmorgonen knackade kriminalkommissarie Matz Härle tillsammans med sina kolleger dörr på Hofverbergsgatan.
– Många har såklart hört explosionen men ingen tycks ha sett något, konstaterar Matz Härle.
Han utreder och har utrett flera av den senaste tidens liknande sprängdåd, bland annat på Södergatan, på Grubbagatan och på Flemmingatan där en handgranat detonerade utanför ett flerfamiljshus för drygt två månader sedan.
På sex månader har sex bomber briserat i Helsingborg. I måndags detonerade dessutom en sprängladdning i Hasslarp
Polisen tycks vara lika frågande till dåden som alla andra. På flera av de utsatta adresserna bor så vitt polisen kan bedöma endast oförvitliga människor. Analyser som gjorts av rester från de olika sprängladdningarna visar inget samband mellan dåden.
 
En lastbil och tre personbilar sattes i brand på Din bil på Muskötgatan. Det är ännu oklart om bränderna har ett samband med sprängningen.Bild: Tobias Andersson
 
– Det är visserligen lite tidigt att uttala sig men jag kan inte se något samband mellan sprängnigen här på Hofverbergsgatan och mellan något av de andra dåden heller. Här bor rekorderliga människor, säger Matz Härle och nickar mot den drabbade trappuppgången.
Han ser inte heller någon koppling mellan explosionen och bilbränderna på Din bil.
Tre bilar som stod parkerade intill ingången på Hofverbergsgatan fick splitterskador. Polisens tekniker lämnade platsen tidigt på morgonen efter att ha avslutat den tekniska undersökningen. En kvinna som bor i huset intill tittar uppgivet på förödelsen.
– Jag blev förbannad, rent ut sagt skitarg. Vart är vi på väg?
Polisen ser med allvar på det senaste i raden av sprängdåd.
–  Detta är ett helt oacceptabelt och hänsynslöst beteende som innebär att gärningsmannen utsätter vem som helst för stor risk, i natt var det flera som kunde blivit illa skadade. Vi gör verkligen vårt yttersta för att få fram vem som gjort detta. Erfarenhetsmässigt vet vi att sådana här händelser ofta rör sig om uppgörelser bland kriminella, det kan röra sig om svarta pengar eller narkotika. Utredningen får visa vad som kan ligga bakom i det här fallet, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg.
 
Gå till toppen