Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

En kväll med värme och kärlek från svunna tider

Åh, denna svunna ungdom, vart tog den vägen?

Slade, Sweet och Smoke

Ångfärjestationens parkeringsplats, Helsingborg
Lördag 27 juni

Malcolm McNaulty, sångare och gitarrist i Slade.Bild: Emil Langvad
Åh, denna svunna ungdom, vart tog den vägen?
En fråga med en viss aktualitet denna lördagsafton. Att döma av medelåldern på publiken var det många som i sina tidiga tonår på 70-talet satte upp idolbilderna från Tiffany i sina pojk- eller flickrum.
40 år? Oj, gick det så fort?
Men som en nostalgisk mellanlandning från tonårstiden bjöd konsertpaketet Slade, Sweet och Smokie både värme och kärlek i det lätta duggregnet.
I Slade återfinns faktiskt två originalmedlemmar, gitarristen Dave Hill och trummisen Don Powell. Båda fortfarande vid god vigör, även om Powell visade både runda magen och lösgarnityret för publiken.
Dave Hill är sprattelgubben som fortfarande verkar tycka att det är en lycka att få framföra "Cum on feel the noize", "Gudbuy T'Jane" och "Mama weer all crazee now" för tvåtusenförsta gången eller mer.
Även om gruppen i sig har sina brister är det inget fel på spelglädjen. Och på repertoaren finns också små pärlor som "Far far away", som klingar ovanligt väl den här kvällen.
Sweet har bara en originalmedlem i sättningen, gitarristen Andy Scott. Med exakt samma frisyr som för 40 år sedan. Även om håret numera är vitt. Han passade även på att be publiken skänka en tanke åt Brian Connolly och Mick Tucker som inte längre finns bland oss. Även den forne bandkollegan Steve Priest fick en hälsning, trots att de två numera inte är såta vänner utan turnerar med varsin upplaga av Sweet.
Andy Scott har alltid visat en stolthet för vad han åstadkom med bandet på 70-talet. Han har samlat en grupp med duktiga musiker där framförallt Tony O'Hora sticker ut och sätter alla de höga körstämmorna som är så viktiga för låtar som "Ballroom blitz", "Love is like a oxygene" och "Teenage rampage".
Både Sweet och Slade har sina rötter i en klassisk brittisk poptradition där bra melodier och starka refränger alltid varit ett adelsmärke.
Smokie kommer förvisso från samma skola, men tycks mer ha anammat svenska dansband i sitt uttryck. Det finns ett svåruthärdligt sliskigt och sentimentalt drag hos i gruppens musik som gör dem så mycket mera slätstrukna än de två andra banden de delar scen med.
Men det får man kanske ha överseende med en sån här kväll, då det trots allt handlar om att minnas en tid som flytt och att låta sig "Lay back in the arms of someone".

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen