Helsingborg

Sven Holgersson är Helsingborgs nygamle polischef

Sven Holgersson har ett förflutet som medioker fotbollsspelare, allsvensk domare och närpolischef.

Vid årsskiftet slogs Sveriges 21 polismyndigheter ihop till en enda. Polissverige är numera indelat i sju regioner, 27 polisområden och ett 90-tal lokalpolisområden. Ett av dessa är Helsingborg. Nyordningen är till och med större än 90-talets närpolisreform men nu som då hörs honnörsord som "närmare medborgarna" och "synligare polis". På 90-talet skulle poliser flytta från polisbilarna in i människors vardag. Fler brott skulle förebyggas och färre därmed behöva utredas. Närpolisreformen har sedan dess sågats i mer än en avhandling och av åtskilliga poliser. Kritiken har framförallt handlat om att närpoliser jobbar på fel tid och på fel plats.
– Det kommer att bli bättre den här gången. Vi får räkna med ett oroligt 2015 och 2016 men sedan ska vi verkligen komma närmare medborgarna, säger Sven Holgersson, nytillträdd chef för lokalpolisområde Helsingborg.
Närmast kommer han från jobbet som närpolischef i Malmö. Samma tjänst har han haft i Helsingborg.
Tanken är att ord ska bli till handling genom att södra Sveriges största lokalpolisområde förses med två kommunpoliser och 6-7 områdespoliser. Kommunpoliserna blir spindlar i ett nät som förutom polisen vävs av staden, organisationer och föreningar. Områdespoliserna ska patrullera de gator och torg där behovet är störst.
Redan idag och sedan två år tillbaka fotpatrullerar två poliser dagligen stadens gator. Det har inte hindrat att det under samma period inträffat närmare 30 butiksrån och inbrott på Södergatan. Bara de senaste veckorna har Max hamburgerrestaurang rånats två gånger.
Så hur ska den nye polischefen bryta rånvågen?
Sven Holgersson ger inget rakt svar, han gör sällan det. I stället reflekterar han och pratar om samverkan och om att "höja egenförmågan":
– Polisen kan inte göra jobbet på egen hand. Det handlar om samverkan mellan olika aktörer och om att såväl företag som privatpersoner måste ställa sig frågan vad de själva kan göra för att minska risken att utsättas för brott. En skola kan till exempel inte förvara 30 bärbara datorer intill ett fönster.
Sven Holgersson framhåller Väla centrum som det goda exemplet.
– Där finns ett väl utvecklat samarbete mellan butiker, väktare, fastighetsägare och polis.
Drygt ett år har gått sedan en småbarnspappa misshandlades till döds i Terrasstrapporna. Kvällen innan skars och slogs oskyldiga kroggäster blodiga när en huliganmobb stormade in på krogen The Headless Swan.
Dessa och en lång rad andra våldsbrott skedde alla i fotbollens namn. Helgen blev, som åklagare Markus Bergdahl uttryckte saken under Headless Swan-rättegången, "den mörkaste i Helsingborgs moderna historia". Helsingborg var en av fotbollshuliganer och poliser belägrad stad.
Fotbollen har alltid legat Sven Holgersson varmt om hjärtat. Äldste sonen Markus har bland annat spelat i HIF och i New York och är numera proffs på Cypern. Yngste sonen Erik är en av talangerna i HIF:s 13-årslag. Innan dess spelade han i Eskilsminne med pappa som tränare. Sven Holgerssons egna spelarkarriär tog honom inte längre än till Ulkavallen i Borstahusen men som domare blev det fem år i allsvenskan och uppdrag i Champions League.
Den före detta spelaren, ledaren, domaren och polischefen är sällsynt väl lämpad att svara på frågan om det rimliga i att Helsingborg blir till en krigszon bara för att det ska spelas match på Olympia.
– Nej, det är för jävligt. Polisen borde göra annat än att ta itu med huliganer, säger Sven Holgersson och sänker för ett ögonblick sin eftertänksamma gard. Men tillägger:
–  Men det är ett jobb vi måste göra för fotbollsmatcher måste spelas. Vi får aldrig glömma vilken betydelse fotbollen har och hur mycket glädje den skänker, tänk bara på alla barn och ungdomar som spelar fotboll.
Sedan rannsakar han sig och polisen och medger att det var en missbedömning att ge klartecken till förra årets allsvenska premiär mellan HIF och Djurgården – trots vetskapen om kombinationen lönehelg, 1 000-tals bortafans och Rögle-Djurgården dagen innan.
Nu blickar Helsingborgs nye polischef i stället framåt.
– Jag var bara intresserad av att vara chef i Malmö eller Helsingborg. Hade jag inte fått det här jobbet hade jag blivit Sveriges bäste utredare, jag är oerhört målmedveten, säger Sven Holgersson.
Han ger lika få löften som raka svar men säger att han är medveten om att Helsingborg har sina bekymmer.
– Det är klart att de finns problem. I flera bostadsområden finns kriminella individer som skapar otrygghet. För några år sedan var Ödåkra på tapeten men där lyckades vi få tag i de ungdomar som anlade bränder och ägnade sig åt annan kriminalitet. Den här sortens problem kommer med vissa årskullar.
Nu ska polisen alltså bli synligare – vilket inte betyder att brottsutredare ska skolas om till fotpatrullerande poliser.
– Att utreda brott är en av våra viktigaste uppgifter, det gäller att hitta balansen mellan att träffa folk ute och att utreda brott så att människor känner att vi tar dem på allvar, säger Sven Holgersson.
Gå till toppen