Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Konfliktfyllda massor på länsstyrelsens bord

Länsstyrelsen utreder muddringen av hamnen i Nyhamnsläge. Klagande har sett en grävskopa tömma massor från hamnbassängen i ett badområde. Men byalaget förnekar bestämt att de har gjort fel.

I slutet av april i år mottog kommunen ett klagomål angående muddringen av hamnen i Nyhamnsläge.
Muddring innebär schaktning under vatten och de klagande uppgav då att de några veckor tidigare hade sett hur en grävskopa grävde upp massor inne i hamnen och tömde den på andra sidan hamnen - i ett område där de menar att barn brukar bada.
Ett förfarande som de klagade upplever strider mot miljöbestämmelser om hantering av förorenat sediment, tungmetaller och rester av giftig bottenfärg.
Bakom arbetet i hamnen står Nyhamns byalag som däremot bestämt förnekar att de har gjort något arbete i hamnbassängen.
– Vi har gjort det enligt våra anvisningar och följt de riktlinjer vi har fått från länsstyrelsen, säger Swen Nilsson vice ordförande från Nyhamns byalag.
Det betyder enligt byalaget att de som tidigare år har flyttat grus och sand som lägger sig i hamninloppet och gör det svårare att segla in i hamnen.
För detta har de fått tillstånd av länsstyrelsen och på grund av det har kommunen skickat klagomålet vidare dit.
– Om det stämmer så kan det vara allvarligt. Om de har tagit upp sediment från hamnbassängen är risken att det är giftigt, säger Mats Lindén på miljöavdelningen på länsstyrelsen.
Skulle muddringen däremot inte ha gjorts från hamnbassängen då är hanteringen av massorna, enligt Mats Lindén, förmodligen okej.
Däremot säger länsstyrelsens tillstånd att omhändertagandet av massorna endast får utföras med miljöenhetens godkännande. Men detta har inte gjorts.
– Jag kan inte se att vi har gjort någon notering om att vi har fått in en anmälan, säger miljöinspektör Maria Fänge och tror att det kanske rör sig om ett missförstånd.
I sitt yttrande till länsstyrelsen skriver byalaget att de har varit i kontakt med flera personer på kommunen. Ingen av dessa arbetar däremot på miljöavdelningen.
Länsstyrelsen kommer nu att utreda ärendet för att försöka ta reda på om arbetet har gått rätt till.

Om muddring

Muddring innebär schaktning under vatten.
Enligt länsstyrelsens beslut fick arbetet i hamnen i Nyhamnsläge endast utföras med godkännande från miljöenheten för omhändertagande av de bortförda massorna.
Gå till toppen