Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Majestätiska Titicacasjön förorenad

Hundratals döda grodor flyter runt bland algerna i Sydamerikas största sötvattenkälla. Fiskare får ingen fångst i den stinkande Titicacasjön och förgiftat vatten hämmar skörden.

Den välkända Titicacasjön på gränsen mellan Peru och Bolivia blir alltmer förorenad. Nu flyter döda grodor i vattnet.Bild: Juan Karita/AP/TT
Den välkända Titicacasjön som ligger på gränsen mellan Bolivia och Peru håller på att förstöras av industri- och hushållsavfall från närliggande städer.
— Vi brukade leva på fiske, men nu har vi inget att försörja oss på, säger bybon Juan Quispe.
Fiskarna började märka att det kristallblå vattnet blev gröngrumligt kring millennieskiftet. Sedan dess har vattendjuren flyttat sig längre och längre bort från stranden.
Majoriteten av avfallet från den bolivianska sidan kommer från fabrikerna kring staden El Alto. Uppskattningsvis 70 procent av dem drivs olagligt och då kontrolleras inte utsläppen av giftiga tungmetaller.
Föroreningar är också ett stort problem i närheten av flera turiststränder på den peruanska sidan. Där saknar hälften av människorna avloppssystem och vattenreningsverk beskattas hårt. Hittills har sporadiska algrensningar varit de enda åtgärderna, vilket inte angriper själva problemet.
— Det är som att tvätta ett varande sår, utan att göra något åt själva problemet, säger den lokale tjänstemannen Alfredo Mamani.
Gå till toppen