Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Unga mästerkockar lär sig mer om mat på gastrokollo

Vassa knivar, styckade kycklingar och hemlagad taco-krydda. Under en veckas gastrokollo får unga annalkande mästerkockar lära sig att våga mer i köket.

I veckan har tolv hemmakockar intagit hemkunskapssalen på Lerbergsskolan för ett gastrokollo. På tisdagen stod hemmagjorda tacos med guacamole och tomatsalsa på menyn.
– Varför gör vi egen krydda? frågar Lucas Jonéus, 11 år, som precis blivit klar med kryddan.
Malin Broman, som håller i kollot förklarar:
– För att då är det naturligt och innehåller inte konserveringsmedel. Om man vet hur man gör så kan man själv bestämma om man vill göra egen eller köpa färdig, säger hon.
Malin Broman är kock och matskribent och vill med veckan ge barn möjligheten att lära sig mer om matlagning och att experimentera i köket.
– Tanken är att inspirera barn att våga laga mer mat, säger hon
Igår styckades det kycklingar. Åtta av tolv kockar gav sig på utmaningen. Det tycker Lucas Jonéus har varit roligast hittills.
Att stycka kycklingen tyckte även Vera Book, 12 år, var spännande, men lite svårt.
– Och lite äckligt, fyller tioåriga Bianca Unic i.
Vera Book brukar laga mycket mat hemma och har gått matlagningskurs innan. Bäst är när man får testa på nya grejer - som just att stycka kyckling.
– Man såg in i hela kycklingen med skelettet och allt, säger hon.
Tanken med veckan är också att de unga kockarna ska få lära sig mer om råvaror och hållbarhet. Under kollot besöker lokala matproducenter hemkunskapssalen och berättar mer.
På tisdagen kom en grisbonde på besök.
– De berättade om grisarna och så och att de väger 100 kilo när de slaktas, säger Lucas Jonéus.
Samtidigt som vissa jobbar med dagens meny förbereder andra inför fredagens avslutningslunch. Då är ett 50-tal föräldrar och anhöriga inbjudna på buffé med bland annat pulled pork och syrad lök.
I början av augusti, vecka 32, är det sedan dags igen. Då håller Malin Broman ännu ett gastrokollo på Lerbergsskolan.
– Då vill jag gå igen, säger flera röster i kör.
Gå till toppen