Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plats på scen för Agnes Bock

I kväll är det urpremiär av musikalen Agnes, den tredje upplagan av Bruksspelet om Klippans historia. Nu står kvinnorna i fokus.

Bröderna Bock (Amadeus Dahlgren, Daniel Adolfsson och Carl-Johan Kihl) tar den mesta av platsen i soffhörnan, där Agnes (Elin Rusk) symboliskt sitter inträngd i ett hörn. Foto: Niklas Gustavsson.Bild: Niklas Gustavsson.
De lyxälskande sönerna till brukspatron Christen Asp Bock vill dra till Paris, nu när järnvägen äntligen är på väg till lilla Klippan. I ett musikalnummer drömmer de om stadens frestelser och drar med sin motvilliga syster Agnes i dansen.
Inte för att inte hon också vill ta för sig av det nya och spännande. Men hon får inte.
På pappersbrukets fabriksgolv drömmer en annan ung kvinna om att ta sitt liv i egna händer. Emma Lindqvist tvingas ta ett allt för stort ansvar för sina fyra småsyskon. Slit för brödfödan ställs mot utbildning som en väg ut.
De två kvinnorna har huvudrollen när Bruksspelets tredje uppsättning, den nyskrivna musikalen Agnes, har premiär andra juli.
Elin Rusk spelar Agnes Elisabeth Bock, en kvinna som inte nöjde sig med det begränsade livsutrymme hon tilldelas.Bild: Niklas Gustavsson
 
Redan förra året kom skådespelaren Annika Kofoed in som regissör och vann kritikernas gillande. I år är hon även manusförfattare.
– Det är roligt att följa brukets utveckling framåt, säger hon.
Handlingen är flyttad fram en generation till runt 1875. Pappersbruket går strålande och brukspatron Christen Asp Bock vill göra en framtidsinvestering och dra fram järnväg till bruket.
– Han satsade väldigt högt och tog ett lån på en kvarts miljon, det var stora pengar på den tiden, berättar Annika Kofoed.
Magister Kronqvist (Stefan Clarin) försöker få Emma (Tuva Björgedotter Larsen) tillbaka till skolbänken.Bild: Niklas Gustavsson
I ensemblen finns fem professionella musikalskådespelare, resten av rollerna fylls på med amatörer från trakten. Totalt är det som mest mellan 60 och 70 personer på utomhusscenen vid en gammal lastkaj på det historiska bruksområdet.
De backas upp av koreografen Melker Sörensen, sånginstuderare Stine Skaarup, scenografen Anna Quiding, kostymören Yvonne Ericsson och naturligtvis producenten Heléne Lindquist har sett sin idé förverkligas inte bara en, utan tre gånger. I år står spelet för första gången på egna ben. Det har krävt både sponsorer och bidrag från bland annat Klippans kommun. Musik och texter till musikalen är liksom tidigare år skrivna av P-O Nilsson.
Skådespelaren Tuva Björgedotter Larsen är bruksspelsveteran vid det här laget. Hon har varit med samtliga år, i den tidigare uppsättningen som brukspatronens hustru, nu i rollen som Emma.
– Det är fantastiskt att komma tillbaka till denna gigantiska grupp som lägger all tid och energi på det här under några veckor på somrarna, säger hon.
 
Fru Bock (Jeanette Friberg) är på väg med förfriskningar bakom bruketensemblens fiffiga cancannummer.Bild: Niklas Gustavsson
De backas upp av koreografen Melker Sörensen, scenografen Anna Quiding, sånginstuderare Stine Skaarup, kostymören Yvonne Ericsson och naturligtvis producenten Heléne Lindquist som sett sin idé förverkligas inte bara en, utan tre gånger och fått Klippans kulturpris på kuppen.
Musik och text till musikalen är liksom tidigare år skriven av P-O Nilsson.
Det har varit en intensiv repetitionsperiod från förmiddag till sena kvällar varje dag. Mio Ahlqvist, sju år från Ljungbyhed, är yngst på scenen.
Vad är svårast?
– Det är nog när jag ska göra samma som de andra och missar. Men då ska man bara fortsätta, säger han.
Fotnot: Speldagar är torsdag till söndag till och med 19 juli.
Agnes (Elin Rusk) vill också dricka champagne men retas av brodern Edvard (Daniel Adolfsson).Bild: Niklas Gustavsson
 
Världen lockar syskonen Bock, som drömmer om en promenad i Paris, där de möter både Napoleon och Mona Lisa.Bild: Niklas Gustavsson
Bröderna tar den mesta av platsen i familjen Bock. Systern Agnes Elisabeth, spelad av Elin Rusk, får kämpa för att höras.Bild: Niklas Gustavsson
Regissör och manusförfattare Annika Kofoed är nöjd med hur alla trådar i föreställningen vävts ihop.Bild: Niklas Gustavsson
Daniel Magnusson gör en kort insats som Napoleon i Paris-numret.
Agnes (Elin Rusk) är inte lika road som bröderna över järnvägens nya möjligheter.
"Delad kunskap, är dubbel kunskap" sjunger magister Kronqvist (Stefan Clarin) och Emma (Tuva Björgedotter Larsen) i ett musikalnummer.Bild: Niklas Gustavsson
Emmas småsyskon och magister Kronqvist.Bild: Niklas Gustavsson
Fabriksarbetarna på pappersbruket i en drömliknande cancansekvens med fiffig kostymlösning.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen