Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De bjuder på en filmkväll i sin trädgård

De vita lakanen på en tvättlina i Sydamerika födde tanken, premiären i Ryssland gav mersmak. På torsdag kväll är det dags för solcellsdriven utomhusbio i en villaträdgård i Höja för fjärde året i rad.

Konstnärsparet Kalle Brolin och Kristina Müntzing har dukat upp för ännu en filmkväll utomhus i parets trädgård i Höja. Det blir fjärde året i rad det sker.Bild: Mats Roslund
Läktaren är framme, solens strålar från en klarblå himmel ger energi till den solcellsdrivna projektorn och filmerna är valda.
För fjärde sommaren i rad kommer konstnärsparet Kristina Müntzing och Kalle Brolin att bjuda på en filmkväll utomhus i villaträdgården i Höja.
– Det började med att vi var på utomhusbio i Sydamerika för flera år sedan. Det ville vi ha hemma i Sverige också. De hade gjort det så enkelt, duken var vita lakan på en tvättlina men det fungerade, säger Kalle Brolin.
Första gången de visade film utomhus blev i en liten by i Ryssland men sedan 2012 har de arrangerat ett par filmkvällar per sommar ute i trädgården i sitt hus i Höja.
En stor vit filmduk, en solcellsdriven projektor och en liten läktare finns på plats.
– Vi tillbringar somrarna i Höja. Från början var filmkvällen för grannar och kompisar men efterhand har antalet besökare har ökat, säger Kalle Brolin.
Filmkvällen brukar bestå av tre-fyra filmer.
– Inga kända verk, festivalbesökare kan känna igen någon. Filmerna är korta, ofta konstvideos. Filmerna har ett gemensamt tema. Vi brukar diskutera lite efter varje film, säger Kalle Brolin.
Besökarna bjuds på te och bullar och popcorn. Och bjuds på en annorlunda biokväll.
– Vi har naturliga specialeffekter. Först blir det en solnedgång, sen tänds stjärnorna, svalor flyger runt och till sist kommer fladdermössen fram.
Ryktet om parets solcellsdrivna utomhusbio har spridit sig.
– Det droppar in inbjudningar från olika ställen som vill att vi kommer. Vi har en turnébuss och en portabel solcellsanläggning som vi kör runt med, säger Kalle Brolin.
I augusti är de inbjudna till Moderna Muséet i Stockholm.
Men dessförinnan ska Moderna Muséet komma till Höja:
– Vi får låna några av muséets filmer. Så vi kommer att ha en filmkväll i slutet av juli då Moderna Muséet kommer till Höja, säger Kalle Brolin.
En enda gång har man tvingats visa film inomhus på grund av vädret. Annars har man lyckats pricka in bra väder, torsdagskvällen blir inget undantag.
– Vi brukar bestämma datum först tio dagar innan efter att ha kollat långtidsprognosen. Men den kan ändra sig, säger Kalle Brolin.
Efter sommaren i Höja drar familjen till Berlin där man blir till nästa sommar. Kristina Müntzing, som mestadels gör skulpturer, har fått ett stipendium som gäller ett år.

Filmkvällen

Filmerna som visas torsdag 2 juli på The Sunshine Socialist Cinema i Höja är:
Details from the future av Joanna Lombard
The Making of a Demonstration av Sandra Schäfer
Samtal: Stina Lundberg Dabrowski möter Petra Bauer av Petra Bauer
Insläpp från 21, filmvisning börjar 21.30. Plats: Villaträdgård i Höja utmed Höja Landsväg.
Gå till toppen