Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Färgglad satsning på tennis utan press

Med mjuka värden och mer glädje hoppas Ödåkra tennisklubb locka fler unga till gemenskapen.

Tränaren Stefan Mitovic fick själv en tuff start på sin tenniskarrär. Nu vill han lära andra att spela med glädjen i fokus.
HD:s artiklar om petningar bland unga har väckt många reaktioner. Sportreportern Philip Gadds beskrivning av hur det känns att petas ur fotbollslaget som 12-åring har fått många läsare att berätta om sina upplevelser av elitsatsningar för unga. På tennisklubben i Ödåkra uppmuntras alla att spela oavsett talang.
Gul, röd, grön och gul. Fyra nivåer tar nya spelare genom tennisens grunder med ledordet, glädje. Happy-metoden introducerades i våras och är döpt efter klubbens lurviga maskot med samma namn.
– Metoden är helt unik för vår klubb, vi vill förmedla glädje i tennis. Det är en hel del vinnarskalle idag, vi har mjuka värden, vi har inte den elitsatsningen här utan satsar på bredd, säger Henrik Nilsson, klubbchef.
Han hoppas att metoden ska spridas till skolorna så att fler får möjlighet att spela tennis. För ett par veckor sedan besökte klubben Ringstorpsskolan för att introducera konceptet.
 
Ett 30-tal barn valde tennisbanan före stranden. De lärde sig namnet på banans linjer, forehand och smash.
Det är tennisfritids och barn som spelat i flera år tränar sida vid sida med nybörjare. Träningen läggs upp individuellt beroende på hur snabbt man klarar av delmålen i fyrstegsprogrammet.
Nybörjarna spelar med en röd boll som är 75 procent långsammare än en gul.
– Barnen kommer snabbare till spel, tidigare har det varit svårt att komma igång. Det har skett en jättestor förändring. Vi upplever att det blir mer glädje och gemenskap när vi kan ha flera mindre nät igång samtidigt och man inte måste börja på en stor tennisbana, säger Henrik Nilsson.
Barnen tränar forehandslice och lär sig namnen på banans linjer efter tränaren Stefan Mitrovics instruktioner. Han minns den tuffa miljön under sina första tennislektioner.
– Det var en hård boll, en stor plan och ett tennisrack som var större än en själv. Många slutade eftersom det var för svårt. Jag hade tur att jag var långt fram koordinationsmässigt, men samtidigt var jag ledsen för att jag var så dålig, de andra spelade tre gånger i veckan.
 
Bild: Britt-Mari Olsson
 
Klubbens tränare har internutbildats i det nya träningsupplägget med syfte att göra tennisen mer tillgänglig för spelarna i Ödåkra.
– Då spelade jag för att vinna. Man glömde bort grunden, att det är kul. Jag tänkte mycket på ekonomi, jag spände mig, säger Stefan Mitrovic.
 
Bild: Britt-Mari Olsson
 
När spelarna nått den sista gula nivån har de lärt sig grunderna och kan spela tennis, fokus ligger på att analysera och fokusera. Några tar sig dit under en termin, för andra tar det flera år. Fyraåriga Emelie Appelberg är minst på banan och nöjd med första träningen.
– Det är roligt. Det är roligast att spela match.
 
Bild: Britt-Mari Olsson
 
Emma Fegler fick spela match redan under första träningen.Bild: Britt-Mari Olsson
 
Emelie Appelberg, fyra år, var den yngsta deltagaren på banan och spelade tennis för första gången.Bild: Britt-Mari Olsson
 
Bild: Britt-Mari Olsson
 
Bild: Britt-Mari Olsson
 
 
Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen