Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thornjobb flyttar söderut

Thorn Lighting lämnar Landskrona under nästa år. 150 jobb på produktionssidan försvinner utomlands och 100 jobb på kontorssidan flyttar till Malmö.

Nedläggningen av Thorn Lighting meddelades i maj ifjol och numera är det klart att Landskrona förlorar 250 jobb.
Belysningsföretaget som ägs av österrikiska Zumtobel flyttar tillverkningen utomlands och 150 jobb försvinner på produktionssidan.
Läs också Här kan Landskrona växa
100 jobb på kontors- och försäljningssidan blir kvar i Sverige - men inte i Landskrona.
– Per den första april nästa år flyttar den delen till Hyllie i Malmö, berättar Michael Ferm, marknadsdirektör på Thorn Lighting.
– Lokalerna är för stora att sitta kvar i, konstaterar han apropå överflödiga lokaler som påminner om företagets mångåriga industriverksamhet i Landskrona.
När företaget lämnar köper kommunen hela området. Markaffären som vi tidigare berättat om är uppdelad i två delar och motiveras med att fastigheten ligger mitt i ett område som pekas ut som strategiskt viktigt utredningsområde för stadsbebyggelse.
30 miljoner kronor står det på prislappen, samt upp till 8 miljoner kronor för saneringskostnader. I takt med att belysningsföretaget flyttar ut planeras närmast för kommunala arbetsplatser och parkeringsplatser. Dessa ska ersätta p-platsen som försvinner om byggplanerna blir verklighet för kvarteret Jäntan, den gamla flickskoletomten som idag är p-plats med blomsteraffären Petör i norra ändan.
Den gamla gasverkstomten ligger inom fastighetens västra del. Här ingår inte framtida marksanering i affären. Marken misstänks vara kraftigt förorenad efter lång tids gasproduktion och här förväntas staten och naturvårdsverket stå för notan den dag som det blir aktuellt att sanera markområdet.
Avtalet ger Thorn rätt att under pågående avveckling hyra delar av kontorsfastigheten för en krona, dock längst till 31 december 2016.
Flyttenfrån Landskrona genomförs nästa år. Sedan väntar ökad pendling för dem som bor i kommunen. Och nästan all personal följer med flyttlasset södeut till Hyllie och Malmö.
– Det är bara tre stycken som valt att inte följa med. Det är jättepositivt för oss, säger Michael Ferm.
Samtidigt som produktionen flyttar utomlands betonar Michael Ferm att Norden är en fortsatt viktig marknad för koncernen. Därför finns inte några planer på att lämna landet vad gäller försäljnings- och kontorssidans arbetsuppgifter inom Thorn Lighting AB.
Gå till toppen