Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Biodlare är underskattade"

Bin är världsbäst på pollinering och livsviktiga för vår livsmedelsproduktion. Men hela samhällen dör oförklarligt ut.
Inte nog med det – en kall vår gör att honungsskörden i år är betydligt sämre.

Rolf Hansson och Owe Lindgren är de största biodlarna i Kullabygden. Bakom Din-X macken i Jonstorp har Owe en del av sina bikupor uppställda.
Sommarens honungsskörd är igång, men resultatet är en besvikelse.
– I normala fall producerar ett bisamhälle 30–40 kilo honung. Nu är det närmare fem kilo, konstaterar de båda bekymmersamt.
Framförallt beror det på den kalla våren. I Skåne står rapsen för maten, men det måste vara minst 18 grader för att bina ska komma åt blommans nektar. Och det har det inte varit många dagar.
Båda har hållit på med biodling i många år. Förutom själva honungsproduktionen odlar de drottningar som de sedan säljer till andra odlare runt om i landet. Faktumet att de bin som svärmar omkring oss inte sticker är ett gott betyg.
– Våra bin är snälla hela högen. I början hade man bin som var vansinniga, men med åren har de blivit trevligare och trevligare. Avel fungerar ju så, säger Rolf Hansson, som inte ens har en dräkt på sig när han arbetar.
Just nu skördas honungen. De lyfter på locket till lådorna. Där inne finns en drottning som med arbetarbin och drönare producerar det gula guld som Owe och Rolf sedan slungar.
De är pensionärer och lever inte på sin biodling. För att honungsproduktionen ska räcka att försörja sig på krävs mellan 200–300 samhällen, bedömer de. Owe har 40.
Men det är tuffa tider, på flera sätt. Närmare hälften av Owe och Rolfs samhällen överlevde inte vintern. Tidigare har bortfallet varit 5–10 procent. Problemen med bidöd är välkända i hela världen, men en definitiv förklaring lyser med sin frånvaro.
– Det är flera faktorer. Varroakvalstret ställer till problem och även besprutning inom lantbruket. Men det är jättekonstigt. Bina verkar inte hitta tillbaka till sitt hem och bara försvinner. Det är väldigt allvarligt, säger Owe och fortsätter:
– Utan bin som pollinerar våra växter och odlingar överlever inte mänskligheten länge.
Medlemsantalet i Sveriges biodlarförening har växt de senaste åren. Och takten ökar. Rolf och Owe tror att allt fler börjar inse allvaret.
– Biodlare är underskattade.

Biodlarna blir fler och fler

I juni 2015 var 11 110 personer medlemmar i Sveriges biodlares riksförbund. Det är sjunde året i rad medlemsantalet ökar.
I Skåne växer också antalet medlemmar. 2004 var 1 147 personer medlemmar. Tio år senare var antalet 1 420. Enligt föreningen är intresset stort även detta år.
En biodlare i Skåne har i snitt tio bisamhällen. Varje samhälle ger cirka 30 kilo honung.
Källa: Skånes biodlardistrikt
Gå till toppen