Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Bemanningsföretag lockar socionomer

De stora personalavhoppen har lett till att socialförvaltningen i Helsingborg tvingas hyra in personal från bemanningsföretag. Notan: 88 000 i månaden per anställd som hyrs in.

Fram tills i år var bemanningsanställda inom socialtjänsten något okänt i Helsingborg. Men så är det inte längre. Den stora bristen på socialsekreterare har lett till att kommunen tvingats vända sig till bemanningsföretag för att fylla vakanser.
Det är inte billigt.
Månadskostnaden är nästan den dubbla jämfört med en socialsekreterare som är anställd hos kommunen. Dessutom har socialförvaltningen också i flera fall fått betala boendet och pendlingskostnaderna för den bemanningsanställda som kommer från annat håll i landet.
Hittills i år har Helsingborgs stads kostnad för inhyrd personal varit drygt 650 000 kronor.
Bemanningsbolagen försöker bland annat locka till sig de redan anställda socionomerna i kommunen. En socialsekreterare i Helsingborg som HD pratat med berättar att hon fått ett antal erbjudanden från olika bemanningsbolag, framförallt via Linkedin. Detsamma gäller för flera av hennes kollegor. Några har nappat - och fått flera tusen kronor i löneförhöjning.
Bolagen lockar inte bara med högre lön, utan även med andra förmåner. Enligt ett erbjudande som socialsekreteraren fått skulle lönen höjas automatiskt med åtminstone 10-15 procent, och hon utlovades både handledning och vidareutbildning. Bemanningsbolaget lyfte även fram arbetsmiljön: "att jobba hos oss skall innebära att konsulterna skall få en bättre arbetsmiljö än tidigare".
Just nu är det totalt tre socialsekreterare och en chef som är inhyrda på socialförvaltningen för att täcka upp behovet efter att flera personer har valt att sluta. Nästa vecka börjar ytterligare en bemanningsanställd.
Läs också Kommunen hyr socialsekreterare för hundra tusentals kronor
Socialdirektören Dinah Åbinger ser företagen som "ett nödvändigt ont".
– Det är ingenting som vi egentligen tycker är jättebra.
Både enhetschefen Gunnel Nordin och Dinah Åbinger beskriver problem som bristande kontinuitet i verksamheten när bemanningsanställda hyrs in.
– Det innebär att du får personer som inte har jobbat in sig i vårt arbetssätt och grundtankarna i det. De går ju bara in och gör sitt uppdrag. Det blir ju svårt, säger Nordin.
De personer som just nu är inhyrda kommer i höst att ersättas av kommunanställda. Åbinger har också goda förhoppningar om att kommunen själva ska kunna tillsätta ytterligare sju tjänster som blir lediga nu till hösten.
Läs också Personal knäckt – flyr socialen
Ändå kan hon inte garantera att förvaltningen inte kommer att fortsätta att hyra in bemanningspersonal efter sommaren.
– Varför skulle vi garantera något sådant? Behöver vi så behöver vi. Precis som du förstår så är det en rörelse hela tiden, vi vet ju inte idag hur det kommer att se ut då.
– Just nu ser det ut som att vi inte kommer att behöva dem till hösten, men om tre veckor ser det kanske ut på ett annat vis.
Kommunens kostnad för sina egna socialsekreterare ligger någonstans mellan 45 och 50 000 i månaden. Bland fakturorna från bemanningsföretagen hos kommunen finns samtidigt kostnader för socialsekreterare på runt 550 kronor i timmen - vilket motsvarar en månadskostnad på ungefär 88 000 kronor- exklusive boende och resekostnader.
Mycket pengar, medger Dinah Åbinger.
– Men man får sätta det i relation till vad det skulle kosta att inte göra det här. Då skulle vi inte klara vårt uppdrag.
Läs också Personalsatsning inom socialen kan gå om intet
Våren har överlag varit turbulent i förvaltningen, med en stor arbetsbelastning, avhopp och bottenbetyg i en medarbetarundersökning. För att försöka behålla sina anställda har förvaltningen nu gjort en hel del satsningar - bland annat löneförhöjningar. Till hösten väntar också en ny medarbetarundersökning.
– Jag har inga förhoppningar att det kommer vara jättepositivt, säger Dinah Åbinger.
– Det betyder inte att vi inte jobbar intensivt, men detta är inget som vänder över en natt.
Gå till toppen