Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Drottning Silvia inviger Kerstins utställning

För sex-sju veckor sedan fick konstnärinnan Kerstin Carlsson Gullvert i Munka Ljungby ett oväntat telefonsamtal. Det handlade om kunglig glans vid invigningen av hennes utställning i sommar.

Kerstin Carlsson hade sin första utställning 1977 på Helsingborgs stadsmuseum, men har aldrig varit med om något liknande.
– Jag gick där hemma med golvmoppen i handen när telefonen ringde och en kvinna presenterade sig som drottningens sekreterare. Hon frågade om invigningen på Ekerums konsthall på Öland kan vara den 15 juli för då kan drottning Silvia inviga. Jag trodde knappt mina öron, säger Kerstin, som bott i Munka Ljungby sedan 2004.
Att det blir någon från hovet som inviger utställningen beror på att Kerstin Carlsson Gullvert ställer ut tillsammans med keramikern Jill Bernadotte.
– Det var tack vare hennes kontakter som vi kunde göra så här. det är fantastiskt häftigt, säger Kerstin och visar några av tavlorna och konstverken med bland annat konserverade blommor, som hon ska ställa ut i Ekerum.
Ännu är inte allt färdigt.
–  Jag är sådan som jobbar in i det sista. Men den här gången är det så otroligt inspirerande att jag jobbar gärna mycket inför den här utställningen, säger hon.
Tidigare har hon bland annat haft en egen utställning av sina tavlor och gör Flora i Förvandling till British Museum of Natural History i början av 1980-talet.
– Jag blev bjuden till British Museum i London, men visste inte att det fanns ett historiskt och ett naturhistoriskt museum som heter British Museum. Naturligtvis stod jag på fel ställe, men efter en taxiresa genom London stod jag tre timmar försenad på rätt museum med en liten dotter och en sopsäck där jag hade en liten tavla, säger hon och skrattar.
Men allt gick bra och hon fick ställa ut på det naturhistoriska museet.
– Att få ställa ut där var givetvis fantastiskt kul, men att få drottningen att inviga en av mina utställningar är också jätteroligt, säger hon.
Gå till toppen