Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Péter Kovács får svidande kritik internt

I fullmäktige anser många att Péter Kovács utspel inte spelar någon större roll för den lokala politiken. Men internt får han svidande kritik.


Péter Kovács.Bild: Niklas Gustavsson
Från moderaternas ungdomsförbund (Muf) i Höganäs är tongångarna hårda. I en debattartikel i HD skriver Julia Klingberg, som sitter på en M-märkt plats i fullmäktige och är lokal ordförande i Muf, om hur de ser på utspelet.
– I min roll som ordförande i Muf och som en frihetsvän ingår det att försvara öppenheten och sätta sig emot ett samarbete med Sverigedemokraterna som inte delar våra värderingar, säger hon och tvivlar på Péter Kovács faktiska partitillhörighet.
– Ett sådant utspel från honom gör mig väldigt besviken. Vi moderater har inte samma värdegrund som SD, de är inget högerparti och när man som moderat företrädare sätter sig på den nivån vet jag inte om man är i rätt parti, säger hon och tycker att uttalandet är fel oavsett om det handlar om lokal eller riksnivå.
Läs också ”Istället för att öppna dörren för SD kan det vara dags att stänga dörren för vissa kommunalråd i Skåne”
– Kan man uttala sig så på riksnivå så vet jag inte vad man är beredd att göra på lokalnivå, säger hon.
Lättare att förstå utspelet har partierna i oppositionen.
– Jag kan förstå att det är ett lockande utspel för moderater att göra i riksdagen eftersom ett samarbete med SD där skulle betyda att man kan bedriva högerpolitik. Men i Höganäs kan jag inte se att det betyder någonting, säger Miljöpartiets språkrör Barbro Stigsdotter och får medhåll av Emma Wennerholm, Vänsterpartiets enda representant i kommunfullmäktige.
– Lokalt ser jag inte att moderaterna har eller har haft något samarbete med SD, säger hon.
För Annelie Eriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Höganäs, var Péter Kovács utspel mer oväntat.
– Jag är mycket förvånad att man går över den här gränsen och säger att man kan samarbeta med SD. Från vårt parti är det helt otänkbart, säger hon.
Däremot tror hon inte att det kommer att påverka den lokala politiken.
– Moderaterna har ju ett stort mandat i Höganäs kommun och klarar sig utan SD. Så vi får se i framtiden om de kan påverka alliansen något nämnvärt men jag är tveksam till det, säger hon.
Något som även Kristdemokraterna och Centerpartiet håller med om.
– I Höganäs har vi en överenskommelse inom alliansen och en stark majoritet. Vi behöver inte stänga ute något parti utan försöker få alla partier att ligga bakom de beslut vi lägger fram i fullmäktige, säger Ulf Molin (C).
Sticker ut hakan gör däremot Louise Stjernquist, gruppledare för Folkpartiet i fullmäktige.
– Jag har i flera år sagt att Sverigedemokraterna är demokratiskt valda och att vi måste respektera det även om vi inte delar deras åsikter, säger hon och fortsätter:
– I Höganäs har vi en väldigt tydlig majoritet så vi har inget behov av att samarbeta. Men vill man kommunens bästa hör det till att samtala med oppositionen och hitta gemensamma nämnare så att man kan lägga fram förslag som de flesta är bekväma med.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige

Allianspartiernas mandat: Moderaterna 19, Centerpartiet 2, Folkpartiet 3, Kristdemokraterna 1.
De rödgrönas mandat. Socialdemokraterna 8, Miljöpartiet 3, Vänsterpartiet 1.
Sverigedemokraterna 3. Fyra enligt valresultatet, men Marie von Rietberg hoppade av till Borgerlig Framtid som därmed fick ett mandat.
Gå till toppen