Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Såld på pipor av en slump

I knappt fem år har Saxtorpsbon Lars Jönsson snickrat pipor men han är redan känd i Kina för sitt hantverk. Vi har besökt hans pipverkstad.

I början av 2000-talet förändrades Lars Jönssons liv genom en seglingstur till Taarbaek strax norr om Köpenhamn. Där hamnade han i samspråk med några lokala invånare på en krog.
– En av dem berättade att han jobbade som pipmakare. Och jag tänkte, vadå pipmakare, visselpipor? säger 60-årige Lars Jönsson.
Den danske pipmakaren var ingen mindre än Tom Eltang, en av världens mest berömda pipmakare. Genom honom träffade Lars Jönsson sedermera andra pipmakare, uppköpare och pipsamlare.
– En hel värld öppnades som jag inte kände till tidigare. Jag visste inte ett smack om branschen men blev alltmer nyfiken och intresserad.
Det dröjde dock till 2011 innan han tillverkade sin första pipa med egen stämpel. Då bodde han och familjen i Lomma, därav firmanamnet Lomma Pipes. Samtidigt drev han företaget Lomma fönsterhantverk.
– Piporna tog över och jag har inte längre tid till att göra fönster. Sedan några år tillbaka sysslar jag med pipor på heltid, säger Lars Jönsson som tidigare även har drivit fiskeriverksamhet.
Vi träffar honom i hans nuvarande verkstad som ligger i anslutning till bostadshuset i Saxtorp dit han och hustrun flyttade för drygt ett år sedan. I den 50 kvadratmeter stora lokalen finns en relevant maskinarsenal och andra nödvändiga verktyg.
Trots den relativt korta tiden i skrået är Lars Jönsson redan på väg att göra sig ett namn bland kännare.
– Uppåt 90 procent av alla mina pipor går till Asien, framförallt Kina men även Taiwan och Japan.
I slutet av oktober bär det av till en så kallad "pipeshow" i Kina där det också vankas invigning av landets första pipmuseum strax utanför Beijing.
– Jag var i Kina i fjol också. Man blir behandlad som en rockstjärna. Den enda skillnaden är att vi inte har groupies och kokain och sådant klarar vi oss bra utan.
Kundkretsen består av både äldre och yngre köpare som i flera fall ser pipor som en kapitalinvestering, ungefär som konst. Lars Jönsson ser också en ny växande kundgrupp: hipsters.
– De flesta av de gamla gubbarna som rökte bara för nikotinbegärets skull har hostat ihjäl sig. De yngre är mer finkänsliga med sitt pipintresse. Man smakar på olika sorters tobak i olika sorters pipor och kombinerar smakerna med olika whiskysorter, kaffe eller choklad.
Röker du själv pipa?
– Ja, i bland och då mest för att lära mig att urskilja smakerna. För varje pipa smakar olika oavsett om de av exakt samma modell, vilket är rätt så fascinerande. Men i grund och botten fastnade jag för det hantverksmässiga med piptillverkning.
På Instagram finns det fler bilder på pipor som Lars Jönsson har tillverkat: #lommapipes.
Gå till toppen