Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jämställdhet knäckfråga för Sverige

Kvinnors rättigheter, hållbara ekonomier samt stopp för skatte- och kapitalflykt. Agendan är diger för den stora blågula delegation som, under statsminister Stefan Löfvens ledning, deltar i de närmaste dagarnas finansieringsmöte i Addis Abeba för FN:s nya mål för hållbar utveckling.

Kvinnors rättigheter är en nyckelfråga för att få till hållbar utveckling anser biståndsminister Isabella Lövin som deltar i finansieringsmötet om FN:s utvecklingsmål i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Inför mötet har Sverige varit drivande i frågor som rör kvinnors och flickors rättigheter.
— Om vi ska uppnå ett hållbart samhälle så måste vi göra något åt att halva jordens befolkning i stort sett är förtryckt, och att dess potential inte används, säger biståndsminister Isabella Lövin som också reser till Etiopiens huvudstad.
FN nya hållbara utvecklingsmål, som ska antas vid FN-toppmötet i New York i september, har 17 punkter. Jämställdhet och kvinnors rättigheter finns med som en egen punkt. I förslaget till beslut inför diskussionerna i Addis Abeba står bland annat att länderna lovar att "arbeta för jämställdhet och att stärka kvinnors och flickors rättigheter på alla nivåer".
— Vi har varit drivande i den frågan och är väldigt nöjda med de skrivningar som finns i texten inför konferensen. Där framhålls att vi aldrig kommer att mobilisera tillräckligt med kraft för att lyfta världen ur fattigdom utan att frigöra kvinnors resurser, säger Lövin.
En annan viktig fråga för Sverige är rätten till fredliga samhällen, som hon ser som en global säkerhetsfråga.
— Om man ser på världen i dag är krig och konflikter en ökande orsak till extrem fattigdom, lidande och ett hinder för utveckling. Att förhindra krig och konflikter från att uppstå kommer att bli väldigt viktigt framöver.
Hälften av världens allra fattigaste lever enligt Lövin i dag i konfliktdrabbade stater, en andel som väntas öka de närmaste 15 åren.
— Vi kan inte hålla på och satsa mer och mer av biståndspengarna på humanitär katastrofhjälp. Vi måste arbeta mycket mer fokuserat och systematiskt med att bygga upp de här länderna.
Hon säger att det inför mötet funnits en oro från fattiga länder att den rika världen ska minska biståndet.
— Här har vi drivit på jättehårt inom EU för att man upprepar målet om att 0,7 procent av bruttonationalinkomsten ska gå till bistånd. Hade vi inte fått in den skrivningen hade antagligen hela konferensen i Addis Abeba handlat om huruvida de rika länderna tänker stå fast vid sitt ansvar att hjälpa fattiga länder via biståndet.
Gå till toppen