Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jorden på väg mot liten istid

Tycker du att vintrarna är kalla? Vänta bara. Jorden kan vara på väg mot en ny miniistid — om bara 15 år.

Jorden kan drabbas av en miniistid om 15 år, något som inte har hänt på 300 år. ARKIVBILD.Bild: Tore Meek
Brittiska forskare har genom en ny och mer exakt analysmodell klarat av att förutsäga solens cykler bättre än vad de har kunnat göra tidigare. Det skriver The Independent.
Tack vare denna nya modell kan forskarna se att solen beter sig på ett mer oregelbundet sätt än vad man tidigare har anat. Det är flytande vätska som rör sig djupt inne i solen som ligger bakom variationerna i aktiviteten.
Solaktiviteten kan komma att sjunka med 60 procent mellan år 2030 och 2040, vilket i så fall skulle innebära att jorden kommer att gå in i en miniistid om 15 år.
Under sina kommande två cykler kommer solen att ha färre solfläckar än tidigare, vilket leder till minskad aktivitet och därmed ökad kyla.
Forskarna har bland annat mätt två olika magnetiska vågor i solens innanmäte.
— Genom att kombinera båda vågorna och jämföra med verkliga data för den nuvarande solcykeln har vi kommit fram till att våra förutsägelser har en exakthet på 97 procent, säger Valentina Zharkova, professor vid National Astronomy Meeting i Llandudno, Storbritannien.
Senaste gången en miniistid inträffade var för drygt 300 år sedan, mellan år 1645 och 1715. Då frös bland annat den brittiska floden Themsen till is.
Gå till toppen