Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiggarnas katt fick avlivas

Det blir allt vanligare att EU-migranter har djur med sig när de tigger. Något som oroar privatpersoner och ställer till problem för djurskyddsinspektörer.

Utanför Ica i Skånes Fagerhult har det under senaste tiden suttit en familj EU-migranter. Flera personer som passerat har kontaktat länsstyrelsens veterinärenhet då de oroat sig för familjens djur.
Med sig från Rumänien hade familjen en årsgammal hund och en liten kattunge. Framför allt är det katten som bekymrat, då den var väldigt liten.
I tisdags gjorde djurinspektörer från länsstyrelsen en kontroll hos familjen och fann att båda djuren visserligen verkade vara vid god vigör, men att kattungen var mager då den fick vanlig kattmat istället för mjölkersättning. Djuren saknade dock fri tillgång till vatten.
Eftersom kattungen saknade hälsointyg och alltså förts in i landet olagligt togs den ifrån ägarna efter beslut av jordbruksverket. Den avlivades senare på grund av smittskyddsskäl.
– Det var jättetråkigt för det var ett till synes friskt djur, men väldigt ungt. Bara runt åtta veckor gammal, säger Henriette Bonde, en av de djurskyddsinspektörer som mötte familjen.
Hunden fick stanna kvar hos sin ägare eftersom det fanns ett djurpass och alla hälsointyg var i ordning. Problemet är att den bor alldeles för trångt i familjens bil.
– I vanliga fall när djur bor i för trånga utrymmen kan vi uppmana ägaren att åtgärda detta, men det går ju inte i sådana här fall. Familjen har inget annat hem, så nu måste vi se hur vi ska gå vidare, säger hon.
Det blir enligt Henriette Bonde allt vanligare att EU-migranter tar med sig husdjur. Ibland är djuren förstås tänkta att få folk att bli mer givmilda, men många gånger handlar det om husdjur, lika älskade som vilka hundar och katter som helst.
– Det är en speciell problematik. Vi får ofta larm om de här djuren, men eftersom ägarna ständigt flyttar runt så det är svårt att göra kontroller.
Gå till toppen