Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den nakna sanningen kan skapa djupare möten

Solhejdan är inte campingen för den som vill ruta in sig bakom ett staket. Eller som ryggar för åsynen av grannens genitalier.
– Här umgås vi som en stor familj, säger Lars Andersson.


Gräsklipparens ihärdiga brummande studsar mellan husvagnarna, överröstar fåglarnas sång över revet utanför Skanör. Bakom ratten sitter säsongscamparen Rolf Forsnor. Iförd för dagen lämpliga arbetskläder: keps och tofflor, betar han av gräsmattan runt de 60 husvagnarna och husbilarna. Svettdropparna glittrar i nacken.
– Det blir ju snabbt varm när du kör runt med den här, men jag slipper i alla fall kläder som klibbar, säger han när han för tredje gången stannar till för att "snacka lite skit" med grannarna.
För det här är inte en camping där grannar mest är några du är artig mot. Är de inte dina vänner är de definitivt bekanta.
– Man kommer varandra närmre här på ett annat sätt än i andra sammanhang, säger Anna Näll, 46, som tillsammans med sin man och 15-årige son är säsongscampare.
De har just dukat fram fika i förtältet. Ett av grannparen, Anki och Lars Andersson, är ofta över på både kaffe och middag. De lärde känna varandra för ett par år sedan som sommargrannar under semestern, men numera umgås de året om.
– Här spelar det ingen roll vad du har för yrke, hur du klär dig, var du bor eller hur mycket du tjänar. Du har inte heller bilen uppställd intill husvagnen, så inte ens den behöver du visa upp, säger Peter Näll, 57.
Avklädd din status och utan ditt vanliga sammanhang är det lättare att verkligen mötas, menar de.
Men kan ni vara avslappnade när ni umgås och solar nakna?
– Första gången du ser någon naken tittar du kanske någon sekund, sedan är det gjort. Istället är det ögonkontakten som är det viktiga, människan bakom. Den nakna sanningen gör det lättare att mötas, säger Lars Andersson, 57, som också är ordförande för Naturistföreningen Svanrevet.
– Det är så befriande. Här spelar det ingen roll hur du ser ut. Om du är stor, om du opererat bort ett bröst eller vad som helst. Ytan spelar ingen roll, säger hustrun Anki Andersson, 57.
Är det verkligen så?
– Absolut. Det är också det som är den djupare meningen med naturismen. Att stärka självkänslan och mötas människa till människa, säger Lars Andersson.
Vetskapen om att folk i gemen kan vara skeptiskt inställda och ha fördomar om naturistcampingen, spelar också viss roll för gemenskapen, tror de. Att säga att det är vi mot dem är för starkt, men det stärker ändå känslan av samhörighet.
Men sammanhållningen på Solhejdan har inte bara med nakenheten att göra, menar de. Den beror också på att det är föreningen som äger campingen och att de medlemmar som är säsongscampare själva driver och sköter den.
– Det gör att vi månar extra mycket om den unika platsen här. Dessutom gör de gemensamma åtaganden vi har att alla blir delaktiga, säger Lars Andersson.
De turas om att sköta sysslorna, allt från att städa toaletterna till att hålla kiosken och kaféet öppet. De ordnar också fester och musikkvällar i föreningens enorma tält och flera kvällar i veckan brukar spontana långbord dukas upp mellan vagnarna vid middagstid.
– Självklart umgås du mer med vissa, men i det stora beblandar sig verkligen folk med varandra här, säger Anki Andersson.
Det gälleräven barnen, som följs åt sommar efter sommar. Anna Näll berättar hur de brukar hänga runt i gäng, busa, bada och springa från tält till tält på jakt efter det middagsbord där det för dagen vankas godast mat.
– Och ska du exempelvis iväg och handla och dina barn inte vill hänga med, kan du bara säga till grannarna och lämna dem här. Vi ser helt enkelt efter varandra, ja, som en familj, säger Anki Andersson.
Att se sina kompisar nakna, eller deras föräldrar, är ingen grej. De är så vana.
– Fast numera går vår tonårige son inte gärna naken, annat än när han badar. Det är fint att se tjejerna och killarna, som ju har känt varandra länge, bada tillsammans i poolen, naturligt och avdramatiserat, säger hon.
Eftermiddagssolen har höjt temperaturen, det är dags för ett dopp. De två paren hejar till höger och vänster på sin väg mot poolen. Den är uppvärmd, 27 grader, och snart är de alla i plurret. Så också Peter Näll:
– Å nej, om det står i tidningen att jag badar blir det världens grej. Alla här vet ju vilken badkruka jag är.

Naturister

Kännetecknande för naturismen är nakenheten, som är gemensam oavsett kön och en del av det sociala livet. Den är i sig inte förknippad med vare sig sexuella känslor eller handlingar.
På Solhejdans camping kan du antingen vara naken eller påklädd, beroende på vädret. Men du får inte ha badkläder i poolen och du går inte omkring i bad- eller underkläder på området. "En vanlig fördom är att vi skulle vara nakna när vi har fest. Så är det självklart inte. Vi klär upp oss som alla andra", säger Anki Andersson.
"Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för miljön." Denna internationella definition av naturism antogs av det svenska naturistförbundet 1974.
Gå till toppen