Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ny träning bakom Marcus toppform

Marcus Svensson har testat ett annorlunda träningsupplägg – med strålande resultat.

Två gånger på kort tid har Marcus Svensson skjutit oslagbara 125 träff och han tror själv att han hittat den rätta medicinen i jakten på det perfekta skyttet.
– Jag har medvetet dragit ner på antalet skott under träningarna och det har onekligen gett resultat. Så här bra har jag aldrig varit, säger Landskrona Saxtorps OS-skytt inför EM i Slovenien.
Marcus berättar att han började testa den här modellen när träningen drog igång efter nyår och han känner att han blivit mer skärpt och mer sugen varje gång han ska skjuta. Kvalitén har höjts på varenda träning – "Nu skjuter jag bra hela tiden" – och det lossnade direkt även på tävling. Redan i april fixade Marcus Svensson en svensk OS-plats, tack vare sitt silver vid världscuptävlingarna på Cypern, och sedan har han två gånger om briljerat med maximala 125 träff. Senaste fullpoängaren kom vid SM, där hon dock fick ge sig mot landslagskompisen Stefan Nilsson, Trelleborg, efter två missar i guldfinalen.
– Det kan ändå inte bli mycket bättre, det känns som om allt stämmer just nu, och det ska bli spännande att se vad jag kan göra på EM.
Marcus Svensson är den ende svensken som fått ihop två 125-serier och det lär inte vara särskilt många andra, hela världseliten inkluderad, som lyckats med samma sak. Än så länge är han dock bara svensk rekordhållare.
– Ja, världsrekord kan bara slås på de stora mästerskapen, eller i världscupen. Där har jag än så länge bara haft 124 som bäst, vet den 25-årige Vallåkragrabben, som numera bor utanför Gunnarstorp.
Den svenska EM-truppen; där även Henrik Jansson, Torby, och Stefan Nilsson, Trelleborg, ska skjuta i skeet, åker till Maribor under helgen och Marcus börjar tävla på tisdag. Eftersom även Stefan Nilsson, via sin andraplats i European Games, fixat ett svenskt OS-kval är den jakten redan avklarad.
– Varje nation får ha max två OS-skyttar per gren och EM hade annars varit en chans att kvala in. Men nu kan vi skjuta lite mer avslappnat, inser Marcus.
Under SM i Uppsala var Marcus Svensson också med i det lag som fixade silver till Landskrona Saxtorps JSK. Svenssons fullpoängare i grundomgången kompletterades av 111 träff för både Berne Olsson och Stefan Nilsson och 347 innebar en tangering av det svenska rekordet. "Felet" var bara att Oppunda sköt ännu bättre och knep SM-guldet på 349 träff.
– Vi trodde vi skulle vinna, så det var en liten besvikelse. Men vi får ta det nästa år istället, lovar klubbens ankare.
Gå till toppen