Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen busslinje går till Höja i år

Mötesplatser krävs för att starta linjetrafik till byar söder Ängelholm

Linjetrafik till Höja och flera småbyar söder om Ängelholm har länge varit en politisk fråga. Under förra mandatperioden antogs ett förslag som innebär att Ängelholms kommun betalar för att linjetrafiken ska komma igång.
Tanken var att busslinjen skulle starta i samband med skolstarten i höst och pengar finns avsatta i årets budget.
Men så blir det inte. Bussentreprenören Nobina har testkört sträckan och kommit fram till att vägen är för smal. Kravet är att bussarna ska kunna mötas, och för det behövs det ett antal mötesplatser längs sträcken.
– Det ligger hos Trafikverket nu att göra åtgärder, säger trafikplanerare Leif Olsson hos Skånetrafiken.
När det kan göras och vem som ska betala är fortfarande oklart. Men någon start i tidtabellskiftet augusti eller december är utesluten.
Kommunalrådet Lars Nyander (S) har inte fått någon information om förseningen.
– Det är klart att om det är problem med vägen så är det saker som tar längre tid. Men några anpassningar har inte varit på tapeten. Därför finns inga medel avsatta för extra grejor, säger han.
Målsättningen är att samordna reguljärtrafiken med kommunens skolskjutsar måndag till fredag. Någon helgtrafik var inte tänkt i första skedet.
Enligt trafikplanerare Leif Olsson har sträckan testkörts en gång tidigare, för flera år sedan.
– Det var samma sak då. För att trafikera det området måste man bygga ett antal mötesplatser, säger han.
År 2011 byggde Ängelholms kommun en modern hållplats i Höja. I samband med det fick Höjaborna ett löfte om att linjetrafik skulle införas snart. Det säger Jonas Brorson, ordförande i byns lekplatsförening som också är vägsamfällighet.
– Det är klart att vi är besvikna. Jag har i alla fall trott att kommunen var intresserade av att lösa det här smidigt, men det är många olika parter inblandade som verkar har svårt att komma överens, säger han.
Och frågan är långt ifrån ny.
– Jag har varit aktiv sedan mitten på 90-talet och bussförbindelse har varit en fråga hela tiden. Bor man här är det ett ständigt körande in till Ängelholm.
Gå till toppen