Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdtagare dog efter ändrad medicinering

En vårdtagare i Klippans hemtjänst slutade äta efter att ha börjat ta antidepressiv medicin. Men personalen informerades inte om medicineringen och mannen avled kort efter att ha kommit till sjukhus.

Det var den 27 maj som läkare skrev ut medicin mot depressioner till mannen. I samband med detta fick han också information av läkaren att preparatet kan orsaka humörsvängningar och att patienter under en kortare tid kan må psykiskt sämre innan de positiva effekterna kommer.
Men uppgifterna om den ändrade medicineringen nådde inte fram till vårdpersonalen. Samtalet med läkaren journalfördes, men ingen planering för extra tillsyn planerades.
De undersköterskor som vårdade mannen i hans hem fick inga rapporter om insättande av läkemedlet, inte heller vilka bieffekter läkemedlet kan ha under den första tiden.
När personal kom hem till mannen den 8 juni fann de att han var svår att få kontakt med. Mannen hade då inte ätit på länge, mat för flera dagar stod orörd i kylskåpet.
Tillståndet ansågs så allvarligt att mannen skickades till sjukhus, där han avled två dagar senare.
Då händelsen medfört allvarlig vårdskada har socialförvaltningen i Klippans kommun nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt Lex Maria.
Enligt förvaltningens Lex Mariaanmälan saknas det rapportering kring att mannen slutade äta eller varför han tappade aptiten. Det finns enligt anmälan heller inga journalanteckningar eller någon rapportering kring mannens fysiska eller psykiska tillstånd för perioden.
Gå till toppen