Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fröfabriken kan bli tropiskt badparadis

Inspirationen hämtas från Tropical Islands i Berlin, ett 66 000 kvadratmeter stort bastu- och spakomplex. Snart kan en liknande satsning bli verklighet i Landskrona.

Ola Serneke vill göra en tropisk inomhusvärld i hallarna. Inspiration hämtas från "Tropical Islands" i Berlin.Bild: Emil Langvad
Fröfabriken Creative Space är Landskrona stads satsning på att stärka den kulturella och kreativa sektorn i staden.
Med hjälp av överkomliga ateljéhyror har staden lyckats locka konstnärer ända från Lund, och det femte våningsplanet av fastigheten håller på att fyllas upp av konstnärer, fotografer och mindre företagsverksamheter.
Men den som äger sista ordet när det gäller Fröfabriken är rikskände byggprofilen Ola Serneke, vd för Serneke Group AB som äger fastigheten och stora ytor runt omkring.
Och Serneke har stora planer för både det gamla frölagret och området i stort.
För knappt har den Göteborgsbaserade koncernen byggt klart multisportarenan med namnet Prioritet Serneke arena, tidigare kallad Göteborgs nya arena, förrän det blivit dags att planera för en liknande anläggning. Denna gång i Landskrona och frölagret.
– I den delen som är lager ska vi göra typ som Göteborgs arena fast med inriktning bad och upplevelse, skriver Ola Serneke i ett mejl till Landskrona Posten.
Inspiration ska hämtas från Tropical Islands i Berlin, ett 66 000 kvadratmeter stort bastu- och spakomplex.
Tanken är att 15 000 av Landskronafastighetens totalt 35 000 kvadrat ska bli en liknande bad- och upplevelseanläggning.
Ola Sernekes förhoppning är att det tropiska badparadiset ska bli en besöksattraktion för hela södra Sverige.
– Vi har 2,7 miljoner personer att välja mellan med en timmes resväg till Fröfabriken så det kommer inte vara några problem, menar Ola Serneke.
Landskrona stad har inledningsvis ett fem år långt avtal med Serneke för utvecklingen av Fröfabriken Creative Space. Staden hyr femte våningsplanet av koncernen, och hyr i sin tur ut ateljéer till de kulturella utövarna.
Eftersom staden får ta smällen om verksamheten skulle gå back har det varit viktigt att hitta långsiktiga hyresgäster. Flera av konstnärerna har också varit ute efter utrymmen där de kan få lugn och ro att ägna sig åt sitt skapande.
På kultur- och fritidsförvaltningen är Sernekes planer på ett tropiskt badhus kända.
Håkan Persson, avdelningschef för kulturstöd, är inte så oroad över att den planerade turistattraktionen kan komma att störa kulturutövarna.
– Jag kan inte se att de inte kan vara i fred. Skulle det komma folk i badhanddukar genom ateljén? Och jag skulle tippa på att det tar många år innan det står färdigt, säger Håkan Persson.
Men Sernekes planer ligger inte alltför långt fram i tiden. Under hösten 2018 vill han att Fröfabriken ska stå klart, och år 2020 ska hela Fröfabriksområdet vara färdigbyggt.
Weibulls gamla frölager på Österleden ska inte bara bli badhus utan även ett centrum för hälsa, kultur, innovationer, forskning och utbildning.
Visionen är dessutom att bygga 50 000 kvadratmeter med bostadsrätter och även kontor.
– Vi kommer att skapa mer arbetsplatser, mer företag, mindre segregation, större förståelse för mångfald, mindre utanförskap samt bättre folkhälsa, menar Ola Serneke.
Enligt Ola Serneke är detaljplaneprocessen för Fröfabriksområdet påbörjad. Men någon begäran om detaljplanering har ännu inte kommit in till stadskontoret.
Gå till toppen