Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

SD-politiker rasar mot strumpregler

Landskronapolitikern Birgitta Nielsen skrev att muslimer och ”folk från fjärran länder” särbehandlas på Busfabriken. ”Jag uttrycker mig som privatperson på Facebook.”

Bild: Hussein El-Alawi, arkiv
Birgitta Nielsen är Sverigedemokrat i Landskrona kommun. Där har hon uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i omsorgsnämnden och ersättare i direktionen för gymnasieförbundet. Hon har fram tills i sommar också varit nämndeman i tingsrätten.
På söndagen skrev Birgitta Nielsen ett inlägg på sin Facebook om sitt besök på Busfabriken i Helsingborg. Birgitta Nielsen berättar hur hon och hennes familj var tvungna att ha strumpor på sig på Busfabriken. Eftersom de var barfota fick de köpa strumpor för 20 kronor paret.
Inne på leklandet såg hon andra besökare som inte hade strumpor på sig. Hon beskriver dessa andra besökare som ”folk från fjärran länder” och ”mest muslimer”.
På måndagskvällen hade inlägget delats nästan 8000 gånger.
Där skriver hon bland annat:
”På väg ut så frågade jag o min man varför det kom sig att jag fick köpa strumpor o inte de. Om inte reglerna gäller alla. De svarade då att det inte gick att säga till dem för då blir de arga o igår fick de ringa polisen.”
Men på Busfabriken delar man inte Brigitta Nielsens beskrivning av vad som hänt.
– Det som står på internet stämmer inte. Det är en liten händelse som blivit gigantisk, säger Erika Nilsson, platschef på Busfabriken.
Erika Nilsson säger att det har blivit ett missförstånd.
– Vi är jättechockade och ledsna. Alla våra besökare ska följa samma regler. Det är absolut inte så att vi väljer vem vi säger till, säger Erika Nilsson.
Strumptvånget finns av hygienskäl. Men visst händer det att både barn och vuxna ändå går barfota inne i leklandet.
– Vi kontrollerar så att alla har strumpor på sig när de går in. Sedan går personalen också runt inne i leklandet och säger till de som inte följer våra regler. Men vuxna måste också ta eget ansvar. Att vi skulle göra skillnad på besökare stämmer inte, säger Erika Nilsson.
Tidningen har under måndagen pratat med Birgitta Nielsen om varför hon tycker det är viktigt att poängtera vilken religion hon tror att de andra besökarna har.
– För att de var muslimer. Det var inga svenskar. Hade det varit norrmän hade jag skrivit det.
Hur vet du att de inte var svenskar?
– Nu förstår jag inte vad du menar. Har man slöja så är man väl inte svensk.
Menar du att man inte kan vara svensk och muslim?
– Jo, man kan vara svensk medborgare. Men de var inte var kristna och de var av utländsk härkomst.
Tycker du inte att du pekar ut en grupp och att du generaliserar genom att uttrycka dig så här?
– Det tycker jag inte. Jag skrev inte att alla muslimer i Sverige var där. Jag skrev att det var muslimer och icke muslimer, personer med utländsk härkomst, för att det var det de var. Hade det varit norrmän eller finländare hade jag skrivit det.
Tänker du på hur du som politiker uttalar dig?
– Nej. Varför skulle jag det? Jag uttrycker mig som privatperson på Facebook. Det är det man gör på Facebook.
Busfabriken har under helgen och måndagen fått flera arga mejl från personer som läst inlägget.
– Folk har också kommit fram och velat prata. Jag svarar alla och hoppas att det här lugnar ner sig nu, säger Erika Nilsson.
Gå till toppen