Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart kring hästolyckan

Det är fortfarande oklart vad det var som fick hästen att skena mitt under 80-årsfirandet av Hembygdsparken.

Stämningen var tryckt när Ängelholms hembygdsförening hade styrelsemöte under måndagen. Tankarna gick till den skadade kvinnan.
De beslutade att inte köra turer med häst och vagn, och att inte ha någon ponnyridning, i avvaktan på polisutredningen.
Det är fortfarande oklart vad det var som fick hästen att skena mitt under 80-årsfirandet av Hembygdsparken.
Carl-Gustaf Gudmundsson, ordförande i hembygdsföreningen berättar om hur parken var full av folk under lördagen och vädret var fint. Hästen verkade orolig av alla människor, det var trångt, så hästskötaren som gick bredvid ringde till parkchefen.
De kom fram till att välja en annan lugnare runda, genom skogen där det var mindre folk. Det var i samband med av- och påstigning som hästen plötsligt började skena.
Läs också Dyster stämning efter hästolyckan
Vid olyckstillfället var det två ensamma femåringar i vagnen och kusken. Vanligtvis åker fyra-fem barn med tillsammans med en vuxen, så det var en hårsmån från att fler blev skadade. De två barnen flög ur vagnen och fick blåmärken och skrubbsår.
Carl-Gustaf Gudmundsson har varit i kontakt med dem, och säger att de under omständigheterna klarade sig fint.
Han är tacksam över att hästen inte skenade in bland alla människor i parken. Det var lätt att fånga in den sedan.
Föreningens nästa steg är att kontakta hästens tidigare ägare. De köpte den för två månader sedan.
– Vi hoppas på en bra dialog, där köpet kan gå tillbaka. Som det är nu, är den så förknippad med olyckan. Det är en fin häst, men den är inte pålitlig, säger Carl-Gustaf Gudmundsson.
Hembygdsparkens fyra hästar tillbringar sommaren i hagen.
Kunskap är den bästa säkerheten enligt Lotta Amnestål vid Svenska Ridsportförbundet, både om hästen som djur, och om den specifika hästen. Att lära känna den.
– Körhästar brukar vara rätt coola, men blir en häst skrämd så är dess försvarsmekanism att fly.
Torbjörn Fryendal besöker parken tillsammans med sina söner som både har ridit och åkt vagn tidigare. Själv har han inte tänkt tanken att det skulle kunna ske en så allvarlig olycka, men anser och andra sidan att man inte kan skydda sig mot allt. Det verkar vara den gängse uppfattningen med de besökare NST talat med.
– Huvudsaken är att flickan blir bra, det är vår arbetskamrat och allt vi tänker på, sen får det vara som det vill med hästarna, säger en medarbetare.
Gå till toppen