Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur hårig får mannen vara?

Naturen har täckt mannens kropp med hår, kulturen uppmanar honom nu att ta bort nästan alltihop. Allt fler män tar bort hårväxt på allt större delar av kroppen. 

Av människans hud är 95 procent täckt av hår. Hårets grovlek och färg beror på våra arvsanlag. En del är bara fjuniga, andra har mycket mer.
Historiens förste och mest omtalade ludne man heter Esau och framträder så tidigt som på sidan 20 i Bibeln.
<strong>Magnus Jarlebratt: </strong>Han ska inte vara luden på ryggen. Varför? Ja, vad ska jag säga, alla har vi ju våra preferenser. Men hittar jag några hårstrån på ryggen så drar jag dem. Varför vet jag egentligen inte. Hår på bröstet är helt okej för mig som du ser. Vad jag tycker om hår på vissa andra ställen säger jag inte.Bild: Emmalisa Pauly
Esau var redan som nyfödd "luden som en skinnfäll över hela kroppen". Hans bror Jakob var alldeles slät och mycket smartare. Han lurade lätt av Esau dennes arv, och med denna berättelse myntar Första Moseboks författare en sanning som hänger i ännu tretusen år senare: slät rygg är bättre än luden.
I det antika Egypten påstås prästerna ha rakat sina kroppar var tredje dag. Även de gamla grekerna tyckte att hårlösa manskroppar var vackrare; när såg du en luden Apollostaty senast? Sex av tio svenska kvinnor ogillar att män har hår på ryggen, visade en undersökning häromåret. Visserligen hade mätningen beställts av Philips som tillverkar rakgrejor, men det krävs inte många minuter på internet för att bekräfta opinionen. Om Esau levde idag skulle han tvingas göra något åt sin rygg. Kanske också bröstet, benen, armhålorna och könsdelarna.
<strong>Mårten Persson: </strong>Det är helt upp till var och en att bestämma. Jag hajar nog till om jag ser en hårig rygg, för många brukar ju fixa det. Detta handlar nog om hur trygg man är i sig själv. Är man tillfreds med att man aldrig kommer att få den idealiska kroppen så mår man mycket bättre. Och jag har nästan en känsla av att kroppsbehåringen har fått ett uppsving.Bild: Emmalisa Pauly
Eller inte. I undersökningen tyckte 48 procent av de tillfrågade kvinnorna att hår på bröstet är okej, medan endast 9 procent ogillade det. Och när debatten rasade på tidningen Amelias nätsajt för några år sedan kunde tre skilda läger tydligt urskiljas. Exempel:
1: "Tycker helt klart att rakade män är fräschare, har puff på min man att raka sig under armarna, benen och bröstet, tycker det är mycket skönare."
2: "Anser att det kan vara väldigt manligt och sexigt med hår (bara han inte är hårig på ryggen). Jag tycker att en man som står och rakar ben och bröstkorg är ganska fjantig."
3: "Sluta lägg er i och bedöm människor efter hur de ser ut hela tiden. Män är väl okej oavsett om de vaxar bringan eller inte?!?!"
Hår på bröstet var en vedertagen symbol för manlig sexualitet fram till för ungefär tio år sedan. Journalisten Alex Bilmes förknippar det stora trendbrottet med Holywoodkomedin The 40-Year-Old-Virgin 2005, vars hjälte vaxar bringan för att äntligen kunna intressera en kvinna. Strax därpå hade även James Bond blivit slät som en barnrumpa (nej, inte Esaus) på bröstet.
<strong>Jimmy Vilhelmsson: </strong>Jag gillar inte att ha hår på kroppen. Det är bara något jag tycker för egen del. Jag vet inte varför, men jag hade absolut inte velat ha en massa hår på bröstet. Nej, jag har inte tagit bort något. Hår på ryggen tycker jag ser äckligt ut.Bild: Emmalisa Pauly
Vad kan en nutida Esau göra?
Han kan raka bort håret. Det finns till och med grejor som gör att han kan raka sin egen rygg. Det är i princip smärtfritt men måste göras ofta.
Han kan be någon hälla varmt vax på hans rygg, och när vaxet har stelnat dra bort det med ett hastigt ryck. Stråna rycks upp med rötterna. Det gör ont. Efter några veckor måste han genomgå pinan igen.
Han kan gå till en salong som har tillgång till högintensivt ljus. På fackspråk kallas det IPL (Intense Pulse Light) och vitsen är att med ljuset leda värme ner i hårsäckarna och förstöra deras förmåga att producera hår.
<strong>Jimmy Olsson: </strong>För min personliga roll spelar det absolut ingen roll. Vill man vara hårig och har möjligheten så är det bra med det. De som rakar av allt hår är nog inte riktigt tillfreds med sig själva. Men nu när du säger det så är det ju faktiskt ingen här på badet som är särskilt hårig. Mitt eget hår på bröstet? Man får vårda de små sticklingar som man har...Bild: Emmalisa Pauly
Esau kan också gå till en laserklinik, som arbetar enligt samma princip men använder laserljus för att värma upp hårrötterna till de nödvändiga 70 graderna. Detta marknadsförs som en permanent hårborttagning, men behandlingen måste ändå upprepas eftersom alla hårsäckar inte är aktiva samtidigt.
Att behandla ryggen med laser kostar runt fyra tusenlappar, och innan Esau har fått en lika slät kropp som broder Jakob kommer han att bittert ångra att han så enkelt lät lura av sig sin förstfödslorätt.
Gå till toppen