Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En av sommarens starkaste historier

Arkan Asaad
Författare, föreläsare, kampsportare

Bild: Mattias Ahlm
Jag har inte hört dem alla, men Arkan Asaad torde sitta inne med en av de starkaste och mest dramatiska historierna i årets sommarstartfält. Det är ingen slump att Asaad är en flitigt anlitad föreläsare som har träffat över 600 000 ungdomar runtom i landet. Hans mission: rätten att välja själv.
Arkan Asaad är nämligen killen som kom till Sverige som treåring och blev bortgift mot sin vilja i irakiska Kurdistan sexton år senare. ”Mitt livs största misstag.” Han kan berätta om ett liv med klassresor och integration och drömmar, men också om rädsla, förnedring, uppslitande skilsmässor och slutligen försoning med den far som tvingade honom till äktenskap med kusinen. Scenen där den vuxne sonen förvånat får lov att sjunka ner i faderns fåtölj, med pappa på golvet vid hans fötter, är en fin bild av en hierarki som raserats.
Men inom Sommars begränsade ramar blir det lite för mycket, av både det onda och det goda, lite för många nyckelscener klädda i en alltför litterär högläsningsdräkt och det är svårt att få djup och sammanhang i alla känslor och livsskeden.
Desto mer nyfiken blir jag på att läsa hans båda självbiografiska romaner, ”Stjärnlösa nätter” och ”Blod rödare än rött”, där hans historia får möjlighet att breda ut sig och där det finns tid att borra djupare i familjens erfarenheter.
Gå till toppen