Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fiskare får mycket sällan tumlare i sina nät

Replik till insändaren Samuel Gilljam.

Norra Öresund och Skälderviken lockar tumlare till sina vatten. Här använder yrkesfiskarna så kallade pingers för att se till att djuren håller sig undan, enligt Kristian Nilsson, ordförande Malmöhus Läns Havsfiskeförening.Bild: Niklas Gustavsson
Det är i grunden positivt när folk likt Samuel Gilljam engagerar sig och vill värna om miljön, men att påstå att fiskarna dagligen får upp tumlare som bifångst i sina nät är helt gripet ur luften. Bifångst av tumlare är sällsynt och något som yrkesfiskarna gör allt för att undvika.
I Skälderviken och Norra Öresund som är de områdena med mest tumlare använder yrkesfiskarna frivilligt pingers på sina nät. Pingern avger en signal som ska se till att tumlarna inte kommer närmre än 100 meter från näten. Detta fungerar mycket bra. Det sker i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som också har utrustning i området som registrerar förekomsten av tumlare. Under sommarmånaderna när det finns som mest tumlare i vattnen runt Kullaberg undviker yrkesfiskarna att fiska med nät i området.
Jan-Olof Helldin på Centrum för biologisk mångfald, CBM, har skrivit en rapport som anger att cirka tio miljoner fåglar och däggdjur dödas varje år i trafiken i vårt land. En del av dessa arter är hotade. Trots detta är det inte många som talar om att förbjuda biltrafiken. Däremot är det enkelt att ge sig på yrkesfisket och skapa stora förbudsområden för att hindra eventuell bifångst av tumlare. Det vore mycket bättre att fokusera på att stoppa sandsugningen som fördärvar bottnarna i Öresund och hindra vattenkraften från att mala sönder ål i turbinerna.
Det småskaliga kustfisket bedrivs miljövänligt med passiva selektiva redskap och liten bränsleåtgång på grund av korta avstånd till fiskeplatserna. Man landar miljövänligt fiskad närproducerad fisk direkt till konsument, till lokala fiskhandlare, rökerier och restauranger. Detta är mycket uppskattat men kommer att försvinna om det införs stora förbudsområden som starkt begränsar fiskemöjligheterna.
Nu ser man ofta tumlare vid stilla väder under sommarmånaderna, det gjorde man inte för 25 år sedan. Enligt oss yrkesfiskare har populationen av tumlare ökat under ganska många år.
Kristian Nilsson
ordförande Malmöhus Läns Havsfiskeförening
Gå till toppen