Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort sug efter metallfri deodorant

Hälsolarm har fått många att välja deodorant utan aluminium. En EU-utredning slår nu fast att metallen måste utredas vidare.

Näringsterapeuten Jennie Hassel säljer en alternativ deodorantkräm i en butik i Stockholm.Bild: Maja Suslin/TT
— Vi har många kunder som kommer in och frågar hur man gör sin egen deodorant, säger näringsterapeut Jennie Hassel, medarbetare i en butik i Stockholm.
En vetenskaplig kommitté i EU-kommissionen har nyligen kommit med ett utlåtande om aluminium i deodoranter. Bakgrunden är bland annat en rapport från norska Livsmedelsverket, som menar att deodoranter med aluminium gör att man får i sig 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan. EU-kommittén, som består av experter inom kosmetika, anser att fler studier måste göras över hur aluminium tas upp av kroppen.
På 90-talet kom larm om att aluminium kunde täppa igen svettkörtlar i armhålan och leda till bröstcancer. Detta har dock tillbakavisats av både National Cancer Institute och American Cancer Society.
Men farhågorna finns kvar ändå, menar Caroline Edlund som började röra ihop en egentillverkad deokräm hemma i köket på Gotland för tre år sedan. Nu har hon 50 återförsäljare som har flera aluminiumfria alternativ att välja mellan.
— Det är många som vill vara miljömedvetna. Man vill handla eko och hitta så rena alternativ som möjligt. Det har varit en trend, men har redan övergått till att bli standard, säger Jennie Hassel.
Läkemedelsverket får många samtal om alternativ till aluminium som svettdämpande medel.
— Tillverkare ringer och undrar vilka ingredienser eller växtextrakt som kan funka som deodorant. Många använder bikarbonat, och det är helt ofarligt. Men vi kan inte säga om det fungerar, säger Gunnar Guzikowski, utredare på Läkemedelsverket.
Många tror att Läkemedelsverket ska godkänna produkterna innan de hamnar på marknaden, men så är det inte. Tillverkaren har det totala ansvaret.
Malmöbon Jenny Berg gör sin egen deodorant med hjälp av bland annat kokosolja, sedan ett år tillbaka.
— Fördelen med att göra den själv är att jag vet exakt vad som finns i. Jag blandar ihop kokosolja, bikarbonat och potatismjöl till en kräm.
Men hon vet inte om deodoranten funkar för alla typer.
— Det är kanske inte för dem som svettas extremt mycket.
Gå till toppen