Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hur låter Helsingborg?

Hur låter Helsingborg? I veckan kommer Tim Bishop ordna en annorlunda stadsvandring där ljudet är i centrum.

Tim Bishop blandar fakta och filosofi med ljudkulisser från staden.Bild: Tobias Andersson
Kan det vara solsken trots att regnet bara öser ner? I Tim Bishops stadsvandring "From A to B" är det ingen omöjlighet.
Stadsvandringen hålls under helgens Passagefestival i Helsingborg. I stället för att vägledas av en ljudguide som rabblar fakta ur ett uppslagsverk, har Tim Bishop valt att spela in ljud som ackompanjerar varje steg deltagaren tar.
– Jag har spelat in ljud från varje plats man går till. Går man över Järnvägsgatan kan det låta som att det är fullt av bilar, trots att det just då är tomt, säger Tim Bishop.
Vandringen, som kräver smartphone med hörlurar, börjar vid Dunkers och fortsätter över Kullagatan mot Kärnan.
– Det blir så klart historisk fakta, men jag vill också att deltagarna ska kunna känna och fundera över vad som kan ha hänt på platserna för flera hundra år sedan. Hur såg till exempel vardagslivet ut då på medeltiden?
Kanske blir känslan av dåtiden mest påtaglig i Mariakyrkan. Där fick han hjälp av kyrkans organist.
– Han föreslog att spela ett stycke av Dietrich Buxtehude, som var lärare till Bach och spelade i kyrkan på 1600-talet. Kanske kan besökarna få känslan av hur det var att sitta och lyssna på honom, säger Tim Bishop.
Hans vandringar är en blandning av historisk fakta och filosofiska tankar. Det var när han flyttade till Lund 2012 som han kom på konceptet. Han ville lära känna staden på ett nytt sätt. Sedan dess har han anordnat konceptet både där och i Malmö.
– Intressant är att det kom fram flera besökare som hade gått på mängder av stadsvandringar förr, och som var glada över att få en helt ny upplevelse. Jag gillar det - att kunna tilltala både de som är nya i staden, och de som har bott där i hela sina liv, säger Tim Bishop.

From A to B

Hålls under helgens festival Passage i Helsingborg.
Totalt fem vandringar hålls på fredag och lördag.
Gå till toppen