Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu ett "mot alla odds"

Alice Teodorescu
Politisk redaktör

Bild: Mattias Ahlm
Det skulle vara lätt att avfärda Alice Teodorescu som bara ett högerspöke till borgerlig skribent och chef för Göteborgspostens ledarredaktion. Eller, som hon själv säger i programmet, kalla henne SD-omhuldad, nyliberal och ultrakonservativ. Det ena utesluter verkligen inte det andra, men om en silar bort högerdebattör-tugget handlar det om ytterligare ett Sommar i P1 på temat "mot alla odds".
Nu vill jag inte förringa Alice Teodorescus hårda arbete för att hamna där hon är i dag, men visst doftar det högmod när hon, jag vet inte hur många gånger, upprepar att en kan ta sig vart en vill oavsett klass, kön och etnisk bakgrund, att en aldrig ska se sig själv som ett offer och att insats ger utdelning. Och som en ständigt återkommande grädde på moset à la Tobias Billström: invandrare borde visa lite mer tacksamhet för landet som givit dem möjligheten att börja om. Själv är hon uppfostrad att arbeta hårt och aldrig ligga samhället till last, något som underförstått många andra invandrare gör.
Alice Teodorescu och hennes familj flydde Nicolae Ceaușescus totalitära kommunistregim och uppväxten i den rumänska diktaturen har naturligtvis satt sina spår. Jag hade velat höra mer om barndomsåren i Bukarest, för hennes politiska hållning är inget nytt under solen.
Gå till toppen